In de raadsinformatiebrief van december 2023 is het programma Jeugd op hoofdlijnen weergegeven. We zijn gestart vanuit de volgende ambitie: We willen dat alle kinderen in Waalwijk gezond, veilig en prettig kunnen opgroeien. We willen onze jeugd faciliteren bij de ontwikkeling naar de volwassene van morgen. Door te investeren in de jeugd en hun ouders, investeren wij in de toekomst van Waalwijk.
Dit programma kent 3 programmalijnen:
- Voorliggend veld, preventie en jeugdhulp
- Mentale gezondheid
- Jongerenparticipatie
Voorliggend veld, preventie en jeugdhulp
Dit is het uitvoeringsprogramma ‘Jong in Waalwijk’, met als doel: Gerichte preventieve inzet, in samenhang aangeboden en passend bij de behoefte van kinderen, jongeren en hun ouders, zodat de geïndiceerde jeugdhulp afneemt.
In januari 2023 zijn we gestart met de implementatie. We gebruiken de tredenstructuur om de behoefte en het aanbod (en alles wat daaruit voortkomt) te positioneren. We hebben de behoeften van kinderen, jongeren en ouders in beeld gebracht. Daar zetten we passend aanbod tegenover, op het juiste niveau. Door dit langs de treden op te bouwen is op- en afschalen mogelijk gemaakt. Hoe hoger de trede, hoe meer inzet. Ook zijn daarmee de diverse partners gepositioneerd: waar ben je van en waarvan niet?
De stand van zaken op hoofdlijnen was eind 2023:
- Er is een start gemaakt met het vertalen van Jong in Waalwijk naar subsidieafspraken voor 2024 e.v. (trede 1/2);
- We hebben een lokale coalitie Kansrijke Start gevormd, gericht op de eerste 1000 dagen van een kind;
- De ondersteuningsstructuur in de scholen is ingericht en gestart (trede 2);
- Team Jeugd en Gezin is geformeerd en gestart (trede 3);
- Het becijferen van de inkoop krijgt vorm. We hebben zicht op de 5 segmenten van de jeugdzorg, de financiën volgen binnenkort. Met het Team Jeugd en Gezin richten we ons op segment 4: Veelvoorkomende jeugdhulp, en mogelijk ook op segment 3: Dagbegeleiding en respijtzorg. In totaal gaat het dan over ongeveer 80% van het aantal beschikkingen en 50% van de kosten. Dat betekent dat we ons zowel in aantal als financiën op een fors aandeel van de beschikkingen richten.
Mentale gezondheid
De programmalijn mentale gezondheid is in ontwikkeling. Het doel is: Het versterken van de mentale gezondheid van alle kinderen, jongeren en hun ouders, onder andere door de inzet van neurowetenschappelijke inzichten.
We willen de toename van het aantal kinderen en jongeren met mentale gezondheidsklachten zo snel mogelijk ombuigen in een daling. We gaan hier in 2024 mee aan de slag. ‘De sterkste schakel’, een project om generatiearmoede te doorbreken, is hier een voorbeeld van. We verkennen de mogelijkheden om dit te verbreden naar in ieder geval het Team Jeugd en Gezin, zodat zij met een vergelijkbare methodiek aan de slag kunnen.
Daarnaast onderzoeken we een structureel aanbod voor trede 1 en 2. Daarbij maken we ook weer verbindingen van algemeen collectief naar indicatievrije ondersteuning (trede 1, 2 en 3). Op die manier staan initiatieven niet op zichzelf, maar positioneren we deze in verbinding met elkaar. We brengen deze programmalijn onder in het implementatieplan Koers Sociaal Domein.
Jongerenparticipatie
Ook dit is een programmalijn in ontwikkeling, met het volgende doel: Alle kinderen en jongeren in de leeftijd van ongeveer 10 t/m 27 jaar maken minimaal één keer kennis met het democratisch proces en krijgen de mogelijkheid om te participeren (meedoen, meepraten, meebeslissen) bij zaken die voor hen belangrijk zijn en op plekken waar zij zelf deel van uitmaken.
Vanuit deze programmalijn willen we de initiatieven die er zijn verbinden en versterken. Zo krijgt jongerenparticipatie een structurele plek in onze organisatie, bij beleidsontwikkelingen en andere activiteiten die voor jongeren interessant zijn.
Recent is een kwartiermaker jongerenparticipatie gestart. Die gaat aan de slag met de jongeren: wat willen zij graag en waarover willen ze meedenken? De activiteiten die hieruit voortkomen krijgen een plek in de programmalijn. Omdat het hier gaat over alle domeinen en beleidsvelden zijn er veel kansen en mooie verbindingen te maken. Zo leggen we de verbinding met ‘Wolluk your Future’, met het programma Duurzaamheid en met regionale initiatieven op het gebied van jongerenparticipatie.
Vanuit het programma wordt de totale groep kinderen en jongeren in Waalwijk in beeld gebracht. Hierbij baseren we ons op de uitgangspunten van de Koers Sociaal Domein. Dit onderzoek loopt, we verwachten de resultaten in Q1 2024 te hebben.