Inwonersparticipatie
Waar mogelijk betrekken wij inwoners in een vroeg stadium bij nieuwe ontwikkelingen. Dan gaat het om aanpassingen in de fysieke leefomgeving, maar ook om het meedenken bij beleidsontwikkeling. Participatie is een doorlopend proces waar we in 2023 verbeteringen hebben doorgevoerd. Zo vormen we de meedoen-website om naar een digitaal participatieplatform. Ook werken we in het kader van de Omgevingswet nu met de handreiking participatie bij ruimtelijke plannen. Daarnaast startten we in 2023 met de voorbereiding van de burgerbegroting. Maar het werkt ook omgekeerd. Als de gemeente door inwoners uitgenodigd wordt om mee te denken bij hun plannen, doen we dat graag.
Bestaanszekerheid
Ook in 2023 hebben we weer gewerkt aan het verbeteren van de bestaanszekerheid van de Waalwijkers. Door uitvoering van de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, maar ook met het lokaal armoedebeleid.
Het verzachten van armoede doen we door het verstrekken van bijzondere bijstand, kwijtschelding van belastingen. We willen sociale uitsluiting voorkomen door het verstrekken van de PasWijzer. Voor het vergroten van de actieradius van de PasWijzerhouders is de Meedoen Pas van Arriva geïntroduceerd.
In 2023 hebben wij veel aandacht besteed aan de hoge energieprijzen en de inflatie. Er kwam ondersteuning via het lokaal maatwerkfonds problematische energierekening, de uitbetaling van de energietoeslag 2023, vroegsignalering van achterstanden in het betalen van de energierekening.
Ook zijn wij in 2023 een draagvlakonderzoek gestart, met als doel het oprichten van een Quiet Community in Waalwijk. Dit is gebeurd door ondernemers te benaderen met het verzoek Quiet Waalwijk te ondersteunen en inwoners en ondernemers te peilen voor het oprichten van een Stichting. Ook hebben we onderzocht hoe de gemeente Quiet Waalwijk de eerste 3 jaar kan ondersteunen. Dit traject is eind 2023 positief afgerond.
De coalitie Kansrijke Start werd versterkt door een samenwerking aan te gaan met Stichting Babyspullen. Ook nemen we als pilotgemeente binnen Hart van Brabant deel aan het project ‘Opgroeien in ontwikkelarmoede: de eerste 1.000 dagen van het kind’.
Samen met Tilburg University voeren we het onderzoek De Sterkste Schakel uit. Dit richt zich op het verbeteren van de sociaal-economische omstandigheden van gezinnen met financiële stress.
Statushouders
Ook in 2023 verzorgde Echt Nederlands de taallessen, Baanbrekers de inburgering en Vluchtelingenwerk de maatschappelijke begeleiding van statushouders. Daarnaast hebben we voor statushouders met een lage leerbaarheid en een grote afstand tot de arbeidsmarkt een traject opgezet: de zelfredzaamheidsroute met extra ondersteuning om mee te kunnen doen in Waalwijk. Tot slot is het ons gelukt om in 2023 onze taakstelling te behalen en statushouders op tijd te huisvesten.
Internationale medewerkers
Om internationale medewerkers in Waalwijk zo goed mogelijk te ondersteunen, is in 2023 besloten dat we de inzet van de MYinfoNL-app voortzetten tot oktober 2025. Met de app informeren we internationale medewerkers over zaken als rechten, plichten, het leren van Nederlands en de huisartsenzorg.
Eind 2023 zijn we samen met de gemeente Tilburg gestart met de provinciale pilot Brabants Migratie Informatiepunt. Hiermee ondersteunen we internationale medewerkers die vastlopen. Dit kan zijn: een conflict met de werkgever, de zoektocht naar mogelijkheden om mee te doen of vragen over het leren van Nederlands. Maar ook ondersteunen we bij vragen over hun verblijf in Waalwijk.
Tenslotte zijn met huisartsenpraktijk Raaijmakers en huisartsenkoepel PrimaCura in 2023 afspraken gemaakt over huisartsenzorg voor internationale medewerkers. In 2024 gaan we dit verder uitbouwen.