Programma Duurzaamheid

Wat houdt dit programma in?

Terug naar navigatie - Wat houdt dit programma in?

Om onze welvaart ook voor toekomstige generaties te behouden, is het nodig om de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen en om klimaatbestendig en waterrobuust te zijn. 

De ambitie is dat Waalwijk in 2043 klimaatneutraal is. Om deze ambitie te realiseren wil gemeente Waalwijk zich duurzaam ontwikkelen en overgaan naar een CO2-arm en klimaatbestendig Waalwijk. Op 6 februari 2020 heeft de gemeenteraad de visie Duurzaam Waalwijk 2020 – 2030 vastgesteld.

Het college heeft 11 juni 2024 het uitvoeringsprogramma 2024 – 2027 vastgesteld. https://waalwijk.notubiz.nl/dossiers/62988

In de visie worden de duurzaamheidsambities voor 2030 beschreven. In het uitvoeringsprogramma zijn de projecten, activiteiten en inspanningen voor de jaren 2024 t/m 2027 geformuleerd. 

In de Visie Duurzaam Waalwijk 2030 is beschreven dat bijna 50% besparing van de CO2-uitstoot in 2030 gerealiseerd moet zijn. Om dit te bereiken richt het programma zich op drie pijlers:
1.    Energie: Opwekken van duurzame energie en het besparen van energie. 
2.    Water & groen: het creëren van een klimaatrobuuste en biodiverse gemeente.
3.    Productie & consumptie: werken aan een circulaire economie en schoon vervoer.

Deze thema's zijn uitgewerkt in doelstellingen en waar het kan SMART geformuleerd. Vanuit het programma Duurzaamheid wordt gewerkt aan de realisatie van deze doelstellingen. Uitgangspunt hierbij is dat de projecten, activiteiten en inspanningen zoveel mogelijk binnen de lijnorganisatie worden uitgevoerd. Vanuit het programma wordt afgestemd en verbonden, worden geldstromen gezocht en wordt overkoepelend gecommuniceerd. 

De projecten uit de pijler energie worden beschreven in de paragraaf Programma Duurzaamheid. De projecten en activiteiten ten behoeve van de twee andere pijlers worden beschreven in de beleidsveld 5 Sport, Cultuur en Recreatie en beleidsveld 7 Milieu en Gezondheid.

Energie

Terug naar navigatie - Toelichting

Een groot deel van de beoogde CO2-reductie bereiken we door energie te besparen en de energie die we nog nodig hebben duurzaam op te (laten) wekken. In 2030 hebben we 50% van ons elektriciteitsverbruik duurzaam opgewekt en een besparing gerealiseerd van 15% ten opzichte van 2018. In 2030 zijn de eerste wijken op een duurzame manier verwarmd en hebben we een versnelling aangebracht op de verduurzaming van de bedrijventerreinen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D25.910 Duurzamer opwekken van energie

Terug naar navigatie - D25.910 Duurzamer opwekken van energie

Omschrijving (toelichting)

In januari 2024 is de hernieuwde prognose van het elektriciteitsverbruik in 2030 met de raad gedeeld. Waalwijk wil in 2030 50% van haar elektriciteitsverbruik hernieuwbaar opwekken.  Daarmee komt de opgave op basis van de middenwaarde van het verbruik op 241.250 MWh per jaar en op basis van de hoge scenario’s op 299.000 MWh per jaar.

Activiteiten

D25.911 Efficiënter inzetten van energie (infrastructuur)

Terug naar navigatie - D25.911 Efficiënter inzetten van energie (infrastructuur)

Omschrijving (toelichting)

Veel elektriciteit wordt opgewekt op momenten dat we dit niet nodige hebben en andersom. Hierdoor èn omdat er soms te veel energie wordt opgewekt of afgenomen is het elektriciteitsnetwerk overvol. Er moeten andere en extra energiedragers en andere bronnen ingezet worden om energie vervolgens slim te verdelen.

Activiteiten

D25.912 Minder energie verbruiken

Terug naar navigatie - D25.912 Minder energie verbruiken

Omschrijving (toelichting)

Conform de vastgesteld Transitievisie Warmte moet de gemeente Waalwijk in de periode tot 2030 minimaal 3.000 woningen, isoleren en verder aardgasvrij-gereed maken. Het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen verlaagt hierdoor.

Activiteiten

Water en groen

Terug naar navigatie - Toelichting

Uit de klimaatstresstesten die mede ten grondslag liggen aan de Uitvoeringsagenda Klimaatbestendig Waalwijk blijkt dat Waalwijk steeds vaker te maken krijgt met weersextremen (natter, droger, heter) en dat de openbare (en niet openbare) ruimte hierop moet gaan anticiperen. Tevens weten we dat door de gemiddelde temperatuurstijging de flora en fauna veranderd. Meer biodiversiteit zorgt ervoor dat nadelige gevolgen van deze verandering afgeremd of tegengegaan worden.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D25.920 Realiseren van een klimaatbestendiger en biodiverser Waalwijk

Terug naar navigatie - D25.920 Realiseren van een klimaatbestendiger en biodiverser Waalwijk

Omschrijving (toelichting)

In 2030 hebben we 10% toename van groen in de woonomgeving gerealiseerd en de biodiversiteit is met 5% vergroot ten opzichte van 2019. Daar waar mogelijk wordt waterberging geïntegreerd in groen. We streven ernaar dat iedere inwoner binnen 300 meter een toegankelijke groenvoorziening heeft. De ambitie is dat Waalwijk in 2030 de Uitvoeringsagenda Klimaatbestendig Waalwijk 2022 -2026 heeft uitgevoerd en dat nieuwe ruimtelijke plannen klimaatbestendig worden gerealiseerd.

Activiteiten

Duurzame consumptie en productie

Terug naar navigatie - Toelichting

In 2043 hebben we een circulaire economie. Tevens hebben we een schone leefomgeving gecreëerd en het maatschappelijk verantwoord ondernemen verder uitgebouwd. We hebben geen zwerfafval meer, verspillen geen voedsel en al onze materialen en gebouwen komen uit en keren terug in gezonde kringlopen. Ons afval dient als bouwsteen voor een volgend leven. Recycling en hergebruik van al onze afvalstromen vinden vooral lokaal en/of regionaal plaats. Dit stimuleert de lokale en regionale economie met sociale werkgelegenheid en vergroot de zichtbaarheid en bewustwording van een circulaire economie. We reizen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D25.930 Minder restafval

Terug naar navigatie - D25.930 Minder restafval

Omschrijving (toelichting)

Na implementatie van het nieuwe (in 2024 vast te stellen) grondstoffenbeleid bedraagt de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar niet meer dan 45 kilogram. Ondernemers en organisatoren van evenementen worden ondersteund bij het slim omgaan met grondstoffen.

Activiteiten

D25.931 Circulair bouwen en duurzamer inkopen en aanbesteden

Terug naar navigatie - D25.931 Circulair bouwen en duurzamer inkopen en aanbesteden

Omschrijving (toelichting)

De gemeente geeft het goede voorbeeld. Schoon en emissieloos bouwen leidt tot een verlaging van de CO2 uitstoot. Een duurzaam inkoop en aanbestedingsbeleid draagt bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot en het verminderen van de inzet van schaarse grondstoffen.

Activiteiten

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen

In dit programma zijn geen verbonden partijen verantwoord. Wel heeft het programma Duurzaamheid inhoudelijk relaties met verbonden partijen, zoals HvB/Midpoint, Parkmanagement en OMWB.