Ambitie
De gemeente Waalwijk wil voorzien in maatschappelijk vastgoed voor instellingen, maatschappelijke initiatieven en verenigingen die het gemeentelijk beleid ondersteunen of faciliteren of uitvoering geven aan de kerntaken van de gemeente. Deze kerntaak kan de gemeente Waalwijk uitvoeren in vastgoed dat in eigendom is of in gehuurd vastgoed. Eigendom is op de lange termijn de financieel meest voordelige optie. Huren kan een goed alternatief zijn bij tijdelijke vraag, of wanneer het gewenste object, of de grond daaronder, in handen van een ander is.
De gemeente Waalwijk heeft vastgoed in haar bezit om publieke doelen te bereiken. Die zijn een mix van wettelijke taken (onderwijshuisvesting, reiniging), ambities (theaters, musea) en prioriteiten (zorg voor ouderen, uitmuntende sportvoorzieningen). En om ze te bereiken zijn goede voorzieningen nodig. De opbrengsten van goede dienstverlening zijn het welzijn en gezondheid van inwoners, een aantrekkelijke woonstad of een goed vestigingsklimaat.
Wat willen we bereiken ?
Uit het onderzoek is gebleken dat er te weinig grip, sturing en controle is op het gemeentelijk vastgoedbeheer. De Rekenkamer concludeert dat het zeer wenselijk is te komen tot een centrale vastgoed organisatie, waar het gemeentelijk vastgoed wordt ondergebracht. Het oprichten van zo'n centrale vastgoed organisatie is een groeiproces, waarbij zorgvuldigheid is geboden. Er is binnen de gehele gemeentelijke organisatie veel data beschikbaar. Het doel is deze data centraal te organiseren waardoor efficiënt en effectief data- en vastgoedbeheer kan plaats vinden. Een volgende stap vanuit het centraal vastgoedbeheer is de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed om de klimaatdoelstellingen van de gemeente Waalwijk te kunnen behalen en als gemeente een voorbeeldrol te kunnen vervullen richting inwoners en bedrijven. Op dit moment vindt er slechts op ad hoc basis en daar waar sprake is van vervangingsinvesteringen verduurzaming van gemeentelijk vastgoed plaats. Indien er (op strategisch niveau) een duidelijk beeld is van de vastgoed organisatie, zijn in het kader van de verduurzaming meer effectieve keuzes te maken, waardoor mede wegens schaalvoordeel, financieel voordeel te behalen is.
Wat gaan we ervoor doen ?
- Uitvoering geven aan het meerjaren onderhoudsplan voor het vastgoed
- Maatregelen treffen om te voldoen aan de wet- en regelgeving
- Opstellen plan van aanpak van het centraliseren van het vastgoed cluster
- Opstellen plan van aanpak voor de verduurzaming van het vastgoed
Wat hebben we gedaan in 2021?
Het oprichten van een centraal cluster vastgoed is een groeiproces. Het cluster vastgoed gaat de komende jaren een stap maken van operationeel - naar asset management om vervolgens als strategisch vastgoedbeheerder te kunnen optreden. Om te komen tot strategisch vastgoedbeheer van alle vastgoedmanagement taken is er op basis van benchmark-gegevens in 2020 een organisatorische formatie van 5,5 fte voor het cluster Vastgoed voorgesteld.
In 2021 is de formatie van het cluster vastgoed uitgebreid van 1,94 fte naar 3,67 fte (per 1 september 2021). Dit stelt het ‘nieuwe’ cluster in staat om te werken aan het centraliseren van diverse vastgoedtaken bij vastgoed, het organiseren van accountmanagement, het vormgeven van vastgoedrapportages en deelname aan de grotere projecten, waarin ook gemeentelijk vastgoed een positie in heeft.
Het cluster vastgoed heeft uitvoering gegeven aan het meerjarenonderhoudsplan (MOJP) voor het vastgoed. Daarnaast heeft het cluster in 2021 gewerkt aan een inventarisatie van alle huur-overeenkomsten en opstalrechten én een opzet van globale kostprijsberekeningen gemaakt. Dit ter voorbereiding van het maken van nieuwe huur- en gebruikersovereenkomsten.
Ook de werkzaamheden voortvloeiende uit de Nota Duurzaamheid zijn opgepakt (waaronder o.a. de verduurzaming van het sportpark De Gaard) en is er interdisciplinair gewerkt aan het opstellen van de overeenkomsten voor het Schoenkwartier, het project Inclusie/Toegankelijkheid en diverse (aankomende) onderwijs-vastgoedprojecten.
Wat hebben we niet gedaan in 2021?
Geen bijzonderheden te melden.