De externe accountant wordt rechtstreeks benoemd door de gemeenteraad en ondersteunt de raad in zijn controlerende functie ten aanzien van de rechtmatigheid.
Accountants van gemeenten dienen behalve een getrouwheidsonderzoek naar de jaarrekening ook een rechtmatigheidsonderzoek naar de in de jaarrekening verantwoorde baten, lasten en balansmutaties uit te voeren.
Voor het jaar 2021 is op 18 februari 2022 een normenkader door de raad vastgesteld. De interne controle op rechtmatigheid is vanaf 2006 geïntegreerd in de reguliere interne controle. Evenals in voorgaande jaren zijn in 2021 de noodzakelijke acties uitgevoerd om tot een oordeel over de rechtmatigheid te kunnen komen. Het plan van aanpak is in 2021 en begin 2022 in het auditcomité besproken. Daarnaast zal de aanstaande wetswijziging over de rechtmatigheid door het College in de jaarrekening 2021 als pilot worden opgenomen in de paragraaf Bedrijfsvoering.
Door het college zijn derhalve de voorwaarden geschapen voor de controle van de mate waarin door onze organisatie rechtmatig wordt gehandeld, hetgeen vanaf het jaar 2006 geleid heeft tot een goedkeurende verklaring, ook wat betreft rechtmatigheidsaspecten.
Met ingang van het verslagjaar 2006 is het principe van Single Information, Single Audit (SISA) ingevoerd. Voor een groot aantal deelverantwoordingen worden de controlewerkzaamheden verricht bij de jaarrekeningcontrole. Gegevens over deze regelingen zijn opgenomen in de verplichte SISA bijlage bij de jaarrekening. Deze bijlage wordt aangeboden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit instituut zorgt ervoor dat de gegevens worden doorgestuurd naar de belanghebbende ministeries. Met ingang van het jaar 2021 zijn er 9 nieuwe regelingen bijgekomen, wat het totaal op 19 regelingen brengt.
De controleverklaring over 2021 is opgenomen in de jaarrekening, als allerlaatste onderdeel van de verslaglegging.