Hieronder volgt een korte toelichting op de opgenomen maatregelen uit de (actualisatie) begroting 2021.
A.010 | Structureel maken WIJ Dienstencentrum BaLaDe: Met het opnemen van een jaarlijkse subsidie in de meerjarenbegroting aan De Kansenfabriek faciliteren we het WIJ-Dienstencentrum in BaLaDe.
A.011 | Aanpassingen gebouw Den Bolder: In 2021 zijn we gestart met de voorbereidingen voor aanpassingen van het gebouw van Den Bolder in Waspik. Naar verwachting zal de verbouwing in 2022 starten.
A.022 | Echtscheidingsloket:
- In Waalwijk is in 2021 de Kindbehartiger ingezet als een pilot - project. Zij hebben 12 trajecten gedraaid. Deze zijn voornamelijk ingezet bij complexe echtscheidings-casuïstiek. De resultaten zijn positief. Kindbehartigers ondersteunen het kind maar maken ook ouders bewust van hun verantwoordelijkheid. Zij werken samen met de senior- regisseurs van Team WijZ ( de Toegang) die op ouder -niveau kunnen insteken bij ouders;
- Inzet van de training “de kinderen scheiden mee”. Deze training wordt gegeven door de medewerkers van Team WijZ die hiervoor opgeleid zijn. Het is belangrijk dat alle kinderen vanuit onderwijs en zorg worden geattendeerd op deelname en niet alleen de kinderen waarvan ouders een complexe scheiding meemaken;
- Informatiekoffertjes ‘als je ouders uit elkaar gaan’.
Op alle basisscholen in Waalwijk zijn informatiekoffertjes “als je ouders uit elkaar gaan” verstrekt. Deze worden uitgereikt aan kinderen waarvan ouders gescheiden zijn of gaan scheiden.
- In de hele regio Hart van Brabant hebben ouders online/fysiek kunnen deelnemen aan de ouderbijeenkomsten waarbij uitleg van de impact op ouders en kinderen centraal staan. Effect is dat ouders bij zichzelf nagaan welke keuze ze kunnen maken hoe zij zich opstellen naar de andere ouder met oog voor het kind;
- Invoeren info – en adviespunt echtscheidingen Waalwijk.
Voorbereidingen voor het invoeren van 1 info - en advies telefoonnummer voor het scheidingloket. ContourdeTwern wordt hiervoor het eerste aanspreekpunt in het voorliggend veld. In het eerste kwartaal 2022 wordt hiermee gestart.
- Er ligt een routekaart voor professionals waarin de mogelijkheden in te zetten hulp beschreven staat. Wat zet je wanneer in wanneer het scheiden betreft. Zowel op het voorliggend veld als eerste en tweedelijns hulpverlening.
A.023 | Integratiebeleid arbeidsmigranten: We zien ook in 2021 dat de Waalwijkse economie in hoge mate afhankelijk is van de inzet van arbeidsmigranten. Steeds meer arbeidsmigranten vestigen zich in Waalwijk. De afgelopen periode hebben we gewerkt aan drie belangrijke punten:
- Verbeteren informatievoorziening – in 2021 hebben we samen met appontwikkelaar BookThat gewerkt aan het ontwikkelen van een app voor arbeidsmigranten. We zijn een overeenkomst aangegaan en zijn in de winter van 2021 met de pilot gestart. In de app is compact informatie verwerkt over bijvoorbeeld inschrijving, huisartsen, taal en bedrijfsinformatie. Door middel van deze informatie beschikken de arbeidsmigranten over betrouwbare en belangrijke informatie. De app is gestart als pilot, de eerste resultaten zijn positief en in 2022 rollen we de pilot verder uit;
- Gezondheidszorg – in 2021 hebben we via huisartsenpraktijk Raaijmakers ingezet op gerichte gezondheidszorg en wordt dit thema meermaals in de klankbordgroep met betrokken partijen besproken, waaronder de GGD. Ook in 2022 doen we hierin wat binnen onze mogelijkheden ligt;
- Beleidsnotitie arbeidsmigratie – in november 2021 heeft de gemeenteraad de beleidsnotitie arbeidsmigratie 2021 – 2025 vastgesteld. Voor het eerst zijn in deze beleidsnotities de thema’s zorg, welzijn en integratie opgenomen. Daarmee hebben we ambities vastgelegd om de komende jaren op deze drie thema’s in te zetten. In de winter van 2021 hebben we de eerste stappen gezet, in 2022 gaan we hiermee door en starten we concrete acties. De koppeling tussen arbeidsmigranten en onderwijs behoort hier ook toe.
A.025 | Culturele projecten in sociaal domein: Onder de noemer van maatschappelijke activering hebben we kunst ingezet als middel om inwoners in Waalwijk mee te kunnen laten doen. In samenwerking met het Kunstencentrum Waalwijk hebben we ingezet op de volgende drie elementen:
- Kennismaken met kunst
- Deelname aan reguliere lessen
- Instroomgroep voor deelnemers met ondersteuning
Daarnaast heeft het Kunstencentrum in de zomer van 2021 diverse projecten in wijken georganiseerd ten behoeve van de sociale cohesie. Bovenstaande instrumenten werpen hun vruchten af. Er is veel belangstelling en de ervaringen zijn tot op heden positief. Om voorgenoemde reden continueren we onze inzet ook in 2022.
A.026 | Schuldhulpverlening:
- De wetswijzigingen brede schuldendomein zijn geïmplementeerd in de gemeentelijke schuldenaanpak. De actielijn van de brede schuldenaanpak zijn:
- Problematische schulden voorkomen;
- Ontzorgen en ondersteunen;
- Zorgvuldige maatschappelijke incasso;
- Advisering rechtbank bij schuldenbewind.
- Inkoop curatieve trajecten schuldhulpverlening voor zowel natuurlijke personen als ondernemers.
- Start aanpak schuldenvrije toekomst jongeren.
- Aanpak kinderopvangtoeslagaffaire:
- Gedupeerden kindertoeslagenaffaire benaderd en ondersteund;
- Anticiperend op verzamelwet, belasting- en bijstandsschulden kwijtgescholden.
B20 | 6.023 Implementatie inburgering: In 2021 is er hard gewerkt aan de voorbereidingen op de komst van de nieuwe Wet inburgering 2021. In het voorjaar hebben we gewerkt aan een lokale uitwerking van deze Wet, een beleidskader. Dit beleidskader is op 10 juni 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Met het vaststellen van dit beleidskader zijn we met verschillende zaken gestart. Allereerst met de inkoop van het taalonderwijs voor onze nieuwe statushouders. Hiervoor hebben we, samen met de gemeente Heusden, een Europese aanbesteding doorlopen. Deze aanbesteding is in het najaar van 2021 succesvol afgerond door middel van een overeenkomst met taalaanbieder EchtNederlands. Deze partij gaat voor ons het taalonderwijs vormgeven. Parallel aan deze aanbesteding zijn we in de zomer van 2021 gestart met verschillende werkgroepen die gewerkt hebben aan tal van thema’s. Te denken valt aan ICT, AVG, werk, maatschappelijke participatie en ontzorging. In deze werkgroepen hebben verschillende partijen geparticipeerd om de inburgering in Waalwijk (en Heusden) vorm te geven. Dit proces is eind 2021 afgerond waarna we een start hebben gemaakt aan de praktische vertaling. Gedurende de uitwerking in de verschillende werkgroepen hebben we de inzet van Baanbrekers geconcretiseerd en heeft Baanbrekers dit vertaald in een offerte. Begin 2022 ligt deze ter besluitvorming aan het college voor. Met de inzet in 2021 liggen we op schema om in 2022 klaar te staan voor onze nieuwe statushouders.
B20 | 6.030 Uitvoeren 2 domotica pilots tot aan 2022: De afgelopen periode hebben verschillende oriëntaties plaatsgevonden om te bezien waarop de pilots zich zouden kunnen richten (o.a. ontwikkeling apps voor mantelzorgondersteuning, e-health, inzet robot tegen eenzaamheid en bevorderen bewustwording/gebruik domotica middels informatiemarkt).