Paragraaf Wet Open Overheid

Wet Open Overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet Open Overheid (Woo)

De Wet open overheid (Woo) is 1 mei 2022 in werking getreden. Met deze nieuwe wet is een belangrijke stap gezet naar een opener overheid. De Woo vergroot voor iedereen de toegang tot overheidsinformatie, bevordert de actieve openbaarmaking en actualiseert de regels voor openheid en openbaarheid. De verplichting tot actieve openbaarmaking wordt gefaseerd ingevoerd (bij Koninklijk Besluit), om organisaties de tijd te geven de openbaarmaking van deze categorieën in te richten. Deze fasering is gebaseerd op informatiecategorie, welke zijn opgenomen in de wet. Eerst wordt het mogelijk gemaakt om een informatiecategorie aan te leveren aan het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI). Daarna zal bij de verdere implementatie op basis van de aanleverervaringen en in overleg met de betrokken overheidsorganisaties een verplichte invoeringsdatum worden afgesproken.

Dit proces vraagt om een gedegen planning en voorbereiding om te voorkomen dat gevoelige informatie op straat beland. Om deze opgave te realiseren in onze gemeente is een projectgroep samengesteld bestaande uit een jurist, privacy officer, ICT’er, communicatiespecialist en informatiebeheerder. In 2022 is het plan van aanpak Woo herzien en is voor de verschillende te openbaren informatiecategorieën in de organisatie geïnventariseerd wat het betekent als deze openbaar moeten worden gemaakt. Deze informatiecategorieën hebben we  op basis van professionele inschatting gerangschikt naar ‘makkelijk’, ‘gemiddeld’ of ‘moeilijk’. Wij hebben hier een globale planning op gemaakt die dus eventueel “doorkruist” kan worden of aangepast moet worden door de landelijke planning van de fasering die stapsgewijs aan ons kenbaar wordt gemaakt. Zelf gaan we nu uit van het volgende:  De ‘makkelijke’ informatiecategorieën worden in grote mate al gepubliceerd en de laatste onderdelen willen we in 2022 nog openbaar publiceren. Bij de ‘gemiddelde’ informatiecategorieën gaat het om kleine procesaanpassingen en deze willen we in 2023 gereed hebben zodat we de stukken kunnen publiceren. Bij de ‘moeilijke’ informatiecategorieën gaat het om grote impactvolle procesaanpassingen. Systemen en werkwijze moeten mogelijk aangepast worden. Hier is een grondige voorbereiding voor nodig, vandaar dat we daar in de loop van 2024 mee aan de gang gaan.  

In de Woo is opgenomen dat alle overheidsinformatie uiteindelijk verplicht gepubliceerd moet worden op het landelijke platform PLOOI. Het is nog onduidelijk wanneer PLOOI dermate ontwikkeld is dat bestuursorganen zich erop kunnen aansluiten. Zelfs is nog onduidelijk hoe de aansluiting precies moet gaan plaatsvinden. Deze onduidelijkheid maakt het moeilijk om ons als gemeente hierop voor te bereiden. De verwachting is dat dit in het begin van 2023 gereed moet zijn, echter is deze belofte al twee keer eerder uitgesteld. Het actief publiceren van informatiecategorieën kan dus vertraging oplopen als het landelijke platform pas in een later stadium gereed zal zijn. Gemeente Waalwijk zal, waar mogelijk, in de geest van de wet alvast informatie beschikbaar stellen op haar eigen website.