B21 | 10.015 Een campagne opzetten die medewerkers informeert en enthousiasmeert over de interne mobiliteitsinstrumenten en de Waalwijk Academie
Waalwijk Academie
De cijfers van 2018 tot 2020 laten zien dat het aantal inschrijvingen en geplande activiteiten van de Waalwijk Academie is toegenomen. De afgelopen jaren is bereikt dat alle trainingen, opleidingen en workshops via dit kanaal worden aangeboden. Voorheen was dat veel diverser. Door de Waalwijk Academie in te zetten als het enige portaal, worden de organisatie brede leer- en ontwikkelactiviteiten beter inzichtelijk en vindbaar voor medewerkers. In 2021 is er aan de Waalwijk Academie een module toegevoegd die medewerkers in staat stelt om regie en eigenaarschap op hun ontwikkeling te nemen: de FITT module. Dit onderdeel maakt de Waalwijk Academie écht tot een leer- én ontwikkelportaal.
Door corona zijn de mogelijkheden versneld om het online (plaats- en tijdonafhankelijk) en hybride leren als een extra optie aan te bieden. Uiteraard is in 2020 en 2021 ook ander aanbod via de Waalwijk Academie beschikbaar gemaakt om het vanuit thuis (online) werken te faciliteren en te verbeteren.
Door gericht met teams in gesprek te zijn en blijven over hun leer- en ontwikkelbehoeften en -wensen willen we bereiken dat we via de Waalwijk Academie iedere medewerker aan het leren en ontwikkelen krijgen. Leren als ontwikkelen is een vanzelfsprekendheid. We streven naar 60% van alle medewerkers in 2025.
In 2021 hebben we veel van het aanbod voor het hele jaar al ingepland. Onderstaande grafiek laat zien dat het aanbod van ontwikkelactiviteiten hoger is dan de afgelopen jaren. Tegelijk zien we dat het aantal inschrijvingen niet synchroon loopt. Reden hiervoor is dat het aanbod nog niet voor inschrijving openstaat. De grafiek laat overigens de cijfers zien tot en met augustus 2021. De impact van corona is ook duidelijk te zien: ontwikkelactiviteiten die fysieke werden aangeboden zijn eerst in de tijd verschoven. Toen dat door corona beperkingen nog steeds niet kon, zijn we aanbod online geschikt gaan maken. Ook is er toen extra aanbod ontwikkeld (denk aan MS Teams trainingen, workshops hoe je een digitale sessie faciliteert en bijvoorbeeld praktische trainingen over het gebruik van whiteboard). We werken door de corona maatregels vaak ook -fysiek en digitaal- in kleinere groepjes. Dat betekent meer (vaker) aanbod en geen evenredige groei in inschrijvingen.
grafiek
Interne mobiliteit
Leren en ontwikkelen, vitaliteit en talentmanagement stimuleren we al langer binnen onze organisatie. We willen flexibele en vitale medewerkers die zich blijven ontwikkelen, nieuwe vaardigheden opdoen en nieuwe ontwikkelingen adapteren. Kortom, het maximale uit zichzelf en elkaar halen. HRM heeft als ambitie om de komende jaren veel beter gebruik te maken van de talenten en het ontwikkelpotentieel van onze medewerkers. Na een aantal jaar inzet op de vitaliteit van medewerkers, maken we vanaf 2021 de sprong naar hun duurzame inzetbaarheid.
Naast blijvende aandacht voor de vitaliteit van onze medewerkers, blijft vanaf 2021 ook de HR marktplaats als duurzaam instrument beschikbaar. Bij iedereen binnen de organisatie is het bestaan ervan bekend. Er zijn nog steeds collega’s die via de HR Marktplaats werkzaam zijn binnen een ander team of in een andere rol.
Ook het aantal mensen dat structureel een andere rol is gaat vervullen binnen de organisatie, laat een stijgende lijn zien. Dit betekent dat de doorstroom in onze organisatie, zoals we ook beogen, hoger is. Een nieuwe rol past vaak beter bij de talenten en duurzame inzetbaarheid van medewerkers en maakt ook beter ruimte voor nieuwe collega’s en jong talent.