In het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen werken aan de toekomst’ is besloten om programmatisch aan de slag te gaan met jeugd. De gemeente Waalwijk wil dat ‘alle kinderen in Waalwijk gezond, veilig en prettig kunnen opgroeien. We willen onze jeugd faciliteren bij de ontwikkeling naar de volwassene van morgen. Door te investeren in de jeugd en hun ouders, investeren wij in de toekomst van Waalwijk.’
De aanleiding voor het programma is dat een grote groep jongeren gebruik maakt van jeugdzorg. Mentale problematiek speelt hierbij een steeds grotere rol, zowel bij kinderen en jongeren als bij de ouders/opvoeders. De stap naar preventie is ingezet maar vraagt om meer uitvoeringskracht, meer integrale benadering en stevige sturing. Daarnaast is Waalwijk een vergrijzende gemeente, die de jongeren nu en in de toekomst hard nodig heeft om de balans in leeftijdsopbouw te behouden ten behoeve van een goed voorzieningenniveau. Daarom wordt er nu voor gekozen om met een programmatische aanpak te investeren in jeugd.
Het programma richt zich op alle kinderen en jongeren van -9 maanden tot circa 23 jaar en hun ouders/opvoeders. De aandachtsgebieden zijn opvoeding, onderwijs, gezondheid, (jeugd)zorg, veiligheid, werken, wonen en vrijetijdsbesteding.
Het programma wordt uitgewerkt langs 3 programmalijnen:
1. Voorliggend veld, preventie en jeugdhulp.
2. Mentale gezondheid.
3. Jongerenparticipatie; Samen werken aan de toekomst met, voor en door onze jeugd.
Voor de invulling van het programma is rekening gehouden met de richtlijnen, uitgangspunten en actuele ontwikkelingen vanuit de Hervormingsagenda Jeugd (landelijk), Koers ‘Samen met de Jeugd’ (regio), het Jeugdkader, het uitvoeringsprogramma ‘Jong in Waalwijk’ en de Koers Sociaal Domein (lokaal). Het programma wordt uitgewerkt als integraal onderdeel van het implementatieplan Koers Sociaal Domein en zal op termijn ook hierin geïntegreerd worden. Hierbij wordt onderstaande tredestructuur als instrument gebruikt.
Het onderwijsbeleid maakt deel uit van het Programma Jong in Waalwijk en is nader uitgewerkt in de Lokaal Educatieve Agenda voor de onderdelen ‘Passend Onderwijs en Jeugdhulp’, ‘Preventie en Veiligheid’ en ‘VVE Waalwijk-Taalrijk’. Daarnaast is er een aantal separate thema's dat ook in deze programmabegroting wordt meegenomen. Dat zijn onderwijshuisvesting, leerplicht en leerlingenvervoer. De doelen en activiteiten van deze drie thema's zijn verwerkt op beleidsveld 4.