Programma Duurzaamheid

Wat houdt dit programma in?

Terug naar navigatie - Wat houdt dit programma in?

Om onze welvaart ook voor toekomstige generaties te behouden, is het nodig om de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen en om klimaatbestendig en waterrobuust te zijn. 

De ambitie is dat Waalwijk in 2043 klimaatneutraal is. Om deze ambitie te realiseren wil gemeente Waalwijk zich duurzaam ontwikkelen en overgaan naar een CO2-arm en klimaatbestendig Waalwijk. Op 6 februari 2020 heeft de gemeenteraad de visie Duurzaam Waalwijk 2020 - 2030 en het uitvoeringsprogramma 2020 – 2023 vastgesteld. In de visie worden ondermeer de duurzaamheidsambities voor 2030 beschreven. In het uitvoeringsprogramma zijn de projecten, activiteiten en inspanningen voor de jaren 2020 t/m 2023 geformuleerd. Op basis van de nog af te ronden evaluatie van het programma zal het uitvoeringsprogramma 2024 t/m 2027 worden opgesteld. De verwachting is dat dit begin 2024 beschikbaar is.

In de Visie Duurzaam Waalwijk 2030 is beschreven dat bijna 50% besparing van de CO2-uitstoot in 2030 gerealiseerd moet zijn. Om dit te bereiken richt het programma zich op drie pijlers:
1.    Energie: Opwekken van duurzame energie en het besparen van energie 
2.    Water & groen: het creëren van een klimaatrobuuste en biodiverse gemeente
3.    Productie & consumptie: werken aan een circulaire economie en schoon vervoer.

Deze thema's zijn uitgewerkt in doelstellingen en waar het kan SMART geformuleerd. Vanuit het programma Duurzaamheid wordt gewerkt aan de realisatie van deze doelstellingen. Uitgangspunt hierbij is dat de projecten, activiteiten en inspanningen zoveel mogelijk binnen de lijnorganisatie worden uitgevoerd. Vanuit het programma wordt afgestemd, verbonden, geldstromen gezocht en overkoepelend gecommuniceerd. Op projecten in de pijler energie is vanuit het programma rechtstreeks sturing gegeven. De projecten en activiteiten op de twee andere pijlers worden beschreven in de beleidsveld 5 Sport, Cultuur en Recreatie en beleidsveld 7 Milieu en Gezondheid.

Energie

Terug naar navigatie - Toelichting

Binnen deze pijler van het programma vallen in hoofdzaak het grootschalig opwekken van hernieuwbare energie en het besparen van het energieverbruik en op termijn fossielvrij uitvoeren van bedrijfsprocessen en het verwarmen van woningen en gebouwen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D24.9400 Co2 Reductie

Terug naar navigatie - D24.9400 Co2 Reductie

Omschrijving (toelichting)

Er is urgentie in de forse vermindering van de uitstoot van CO2, met het oog op de klimaatveranderingen. Alle andere broeikasgassen worden teruggerekend naar CO2-equivalenten, waardoor we effectief alleen spreken over het terugdringen van CO2.
De ambitie van Waalwijk is CO2 arm te worden en de elektriciteit die we verbruiken zoveel mogelijk duurzaam op te wekken. Concreet betekent dit dat we er naar streven dat onze CO2 uitstoot met 49% is beperkt in 2030 ten opzichte van het niveau van 1990 en in 2043 onze CO2 uitstoot nagenoeg nul is.
We doen dit door in te zetten op de opwek van duurzame energie, energiebesparing, meer (en beter) groen, klimaatbestendigheid, circulaire ontwikkelingen, minder afval en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Activiteiten

D24.9410 Meer Duurzame Energie Opwekken

Terug naar navigatie - D24.9410 Meer Duurzame Energie Opwekken

Omschrijving (toelichting)

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het mogelijk maken van de realisatie van Grootschalige opwek binnen onze gemeentegrenzen. Hierbij is in de planvorming in opdracht van de raad gewerkt van abstracte naar concrete invulling van de opgave om 215.500 MWh per jaar aan elektriciteit op te wekken vanaf 2030. De kadernota grootschalige Opwek Duurzame Energie (2021) en de Nota Reikwijdte en Detail (2022, ter voorbereiding op de MER) zijn door de raad vastgesteld. In het daaropvolgende proces is een VKA (juridische term voor de integraal afgewogen plaatsingszone(s) binnen het zoekgebied) gedefinieerd. Dit VKA is opgenomen in de beleidsvisie Grootschalige Opwek van Duurzame Energie.

Activiteiten

D24.9420 Energie Besparen in de Gebouwde Omgeving

Terug naar navigatie - D24.9420 Energie Besparen in de Gebouwde Omgeving

Omschrijving (toelichting)

Eind 2021 is de Transitievisie Warmte door de gemeenteraad vastgesteld. Energiebesparing door onder andere isolatie van woningen is hierin een belangrijke speerpunt. De komende jaren gaan we uitvoering geven aan de transitievisie, onder andere door het opstellen van buurt-uitvoeringsplannen en het faciliteren van inwoners in hun verduurzamingsplannen. Een belangrijk communicatiemiddel is het in 2021 geopende digitale energieloket.
Daarnaast is in de Transitievisie Warmte een tijdspad aangegeven voor die wijken die voor 2030 van het aardgas af gaan. Voor de wijken waarvan de transitie vóór 2030 gepland is, worden in deze visie ook de potentiële alternatieve energie-infrastructuren (all electric, warmtenet etc.) beschreven. Deze worden in buurtuitvoeringsplannen nader uitgewerkt.
Er zijn belangrijke besparingen te realiseren op de Waalwijkse bedrijventerreinen. Circa 60 procent van het energieverbruik vindt daar plaats. De raad heeft in haar begroting budget vrijgemaakt voor het versnellen van de verduurzaming op de bedrijventerreinen in het kader van de Grote Oogst aanpak. In 2024 geven we verder uitvoering aan het bijbehorende plan van aanpak.

Het hoofddoel is om in 2030 15% van het energieverbruik in de gebouwde omgeving bespaard te hebben ten opzicht van 1990.

Activiteiten

Water en Groen

Terug naar navigatie - Toelichting

We willen toewerken naar een klimaatrobuuste en biodiverse gemeente. We doen dat in de bestaande omgeving en in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D24.9500 Klimaatrobuuste en biodiverse gemeente

Terug naar navigatie - D24.9500 Klimaatrobuuste en biodiverse gemeente

Omschrijving (toelichting)

In 2030 hebben we ten opzichte van 2019 een toename van 10% gemeentelijk groen gerealiseerd en de biodiversiteit met 5% vergroot. Daar waar mogelijk worden meerdere functies in het groen geïntegreerd, zoals waterberging, speelfuncties en wandelpaden. We streven ernaar dat iedere inwoner binnen 300 meter een toegankelijke groenvoorziening heeft. Daarnaast stimuleren we dat de inwoners hun tuinen ontharden en daken afkoppelen van de riolering.  De activiteiten onder deze doelstelling zijn nader uitgewerkt in de beleidsvelden 5 en 7.

Duurzame Productie en Consumptie

Terug naar navigatie - Toelichting

Het streven vanuit het thema duurzame productie en consumptie is om vanuit verschillende invalshoeken in Waalwijk te komen tot een hogere duurzaamheid. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het stimuleren van elektrisch vervoer (nader uitgewerkt in beleidsveld 2), het stimuleren van lokale deeleconomieën en circulaire economie en het verminderen van het restafval (nader uitgewerkt in beleidsveld 7). Binnen het programma Duurzaamheid is het stimuleren van lokale deeleconomieën en circulaire economie nog nader uitgewerkt.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D24.96100 Stimuleren Lokale Deeleconomieën en Circulaire Economie

Terug naar navigatie - D24.96100 Stimuleren Lokale Deeleconomieën en Circulaire Economie

Omschrijving (toelichting)

Nieuwe of te renoveren gebouwen en woningen worden zoveel mogelijk levensloopbestendig gerealiseerd en gebruikte materialen zijn herbruikbaar. Hierover maken we afspraken met de woningbouwcorporatie, projectontwikkelaars en het bedrijfsleven. We onderzoeken welk instrumentarium hiervoor het meest geschikt is en welke ambities we precies gaan vastleggen.
We faciliteren, in samenwerking met het bedrijfsleven, een online platform dat de materialenstromen van bedrijven in kaart brengt en zoekt naar matches tussen vraag en aanbod. Hierbij kan het gaan om het uitwisselen van materialen, maar bijvoorbeeld ook om energie en mobiliteit.
We stimuleren en faciliteren lokale deel-economieën op het gebied van kleding, sloopafval, speelgoed en organisaties die hergebruik stimuleren door reparatie, verhuur en lease. Daaronder vallen ook stadstuinen, pluktuinen en deeloogsttuinen.

Activiteiten