Paragraaf 8. Wet Open Overheid

Wet Open Overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet Open Overheid (Woo)

De Wet open overheid (Woo) is 1 mei 2022 in werking getreden. Met deze nieuwe wet is een belangrijke stap gezet naar een opener overheid. De Woo vergroot voor iedereen de toegang tot overheidsinformatie, bevordert de actieve openbaarmaking en actualiseert de regels voor openheid en openbaarheid. De verplichting tot actieve openbaarmaking wordt gefaseerd ingevoerd (bij Koninklijk Besluit), om organisaties de tijd te geven de openbaarmaking van deze categorieën in te richten. Deze fasering is gebaseerd op informatiecategorie, welke zijn opgenomen in de wet. De publicatie zou aanvankelijk via een landelijk platform (PLOOI) verlopen, echter is er in 2023 besloten dat de organisaties de publicaties op een eigen (gemeentelijke) website publiceren. Wel is er een landelijke doorverwijspagina gekomen (Woo-verwijsindex) waarop we dit jaar zijn aangesloten. Daarna zal bij de verdere implementatie op basis van de aanleverervaringen en in overleg met de betrokken overheidsorganisaties een verplichte invoeringsdatum worden afgesproken.

In 2023 heeft de organisatie, onder aanvoering van de projectgroep Woo, stappen gezet in het implementeren van de wet. We publiceren reeds 7 van de 11 informatiecategorieën via onze website zodat deze informatie openbaar is voor onze inwoners en andere geïnteresseerden. Het streven is om de landelijke doelstelling en lijn te volgen en in de periode tot en met 2025 alle categorieën gefaseerd openbaar te maken. Dit zal dan ook een van de belangrijkste aspecten voor 2024 zijn, waarin informatiecategorieën gepubliceerd gaan worden die vragen om een impactvolle procesaanpassing, waarbij systemen en werkwijze mogelijk aangepast worden. Dit proces vraagt om een gedegen voorbereiding om te voorkomen dat gevoelige informatie op straat belandt. Hierbij proberen we te leren van ervaringen van andere organisaties en waar we mogelijkheden zien om informatie te publiceren, gaan we hiermee aan de slag. 
Om de kennis over de wetgeving in onze organisatie te verbreden en te verdiepen, komen er cursussen voor (afdelings)juristen en voor team Informatiebeheer. Daarnaast heeft bewustwording voor openbaarheid en grip op de informatiehuishouding ook in 2024 onze voortdurende aandacht.