Ambitie
Duurzaamheid is de groene draad in onze strategische visie Waalwijk 2025. De nieuwe coalitie heeft in haar programma 'Samen duurzaam vooruit' de ambities uit Waalwijk 2025 herhaald en aangescherpt, onder andere door Duurzaamheid als vierde programma op te nemen.
Waalwijk ontwikkelt zich duurzaam. Daarbij kunnen wij ons meten met de besten van Brabant. Een duurzame ontwikkeling gaat niet ten kosten van alles. Bij elke ontwikkeling wordt een balans gezocht tussen de effecten op de 3 P's (planet, people en profit). In 2019 wordt het programma duurzaamheid vormgegeven. Hierin willen we met belanghebbenden, belangstellenden, onderwijs, experts en de raad de weg waarlangs we de korte- en lange termijn doelen willen bereiken vastleggen. We noemen dat de Waalwijkse Duurzaamheidsagenda. In dit proces besteden we veel aandacht aan bewustwording en imago. Waarom doen we de dingen die we doen, waar liggen de keuzes, wat moeten we doen? Daarnaast moet in de duurzaamheidsagenda de doorvertaling plaatsvinden van de enorme energietransitie die in Nederland wordt vormgegeven vanuit het rijk waarvan de uitvoering bij de regio's en gemeenten ligt. We zoomen hieronder alvast in op de hoofdlijnen van onze aanpak.
Wat willen we bereiken?
- Waalwijk is uiterlijk 2043 klimaatneutraal
Bij mitigatie proberen we de klimaatverandering tegen te gaan via de energietransitie uit het landelijk Klimaatakkoord. We richten ons zowel op het opwekken van duurzame energie als het verminderen van het energieverbruik. Deze enorme opgave wordt vanuit het landelijk klimaatakkoord via de provincies en Regionale Energiestrategieën (RES) uitgerold. Wij zullen in 2019 in de regio afspraken maken over de verhouding (wind, zon, geo, bio) waarin wij een bijdrage kunnen leveren aan de regionale doelstelling. Bij adaptatie proberen we onze buitenruimte aan te passen aan de klimaatverandering zoals hittestress en (regen)waterovervloed.
- energieverbruik huishoudens, bedrijven en eigen organisatie daalt
- aandeel duurzame energie stijgt
- aandeel verharde oppervlakte in de gemeente daalt
- Waalwijk heeft een groene en gezonde leefomgeving
We werken aan een groene en gezonde leefomgeving omdat dit van invloed is op de gezondheid van onze inwoners en de tevredenheid van de leefomgeving. Onze groene buitenruimte is goed lopend bereikbaar en nodig uit tot bewegen. We werken aan een duurzame mobiliteit. We stimuleren het gebruik van schone voertuigen, de aanleg van comfortabele (snelle) fietspaden. (zie beleidsveld 2 Verkeer, Vervoer en Waterstaat).
- licht- en geluidshinder neemt niet toe
- verhogen van de biodiversiteit
- tegengaan verharde oppervlakte, vergroten groenbeleving
- We schakelen om naar een circulaire economie
Waalwijk wordt een economisch systeem dat hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseert en waardevernietiging minimaliseert. Dat is een ander economisch systeem dan het huidige lineaire systeem waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Met onze organisatie en met (koepels van) bedrijven gaan we waar mogelijk gesprekken aan, in het kader van groene ondernemerschap , om gebouwen en (productie) processen circulair in te richten. Initiatieven om bezit te reduceren worden ondersteund, denk hierbij bijvoorbeeld aan deelauto- projecten (Mobility as a Service, MaaS).
- in 2021 wordt 85% van ons afval hergebruikt
- maximaal 45kg restafval per inwoner per jaar in 2021
Wat mag het kosten?
Voor het programma duurzaamheid zijn beperkte middelen beschikbaar. Naast een ontwikkelbudget van € 75.000 is er een nog nader te bepalen gedeelte beschikbaar van het voor de vier programma’s beschikbaar gestelde investeringsbudget voor de komende twee jaar voor concrete programma acties. De meeste acties worden daarom gefinancierd uit de lijnbudgetten zoals aangegeven in de desbetreffende beleidsvelden. Daarnaast gaan we op zoek naar co-financiering vanuit landelijke, provinciale en regionale middelen.