Wettelijke zorgplicht voor adequate onderwijshuisvesting
In 2022 is de vervangende nieuwbouw van Kindcentrum Meerdijk verder voorbereid. Het voorlopige ontwerp is vastgesteld. Ná afronding van het definitief ontwerp en de hierbij horende stichtingskostenraming kan het voor de nieuwbouw benodigde krediet beschikbaar worden gesteld.
Het in het MIP 2022-2025 voor de nieuwbouw opgenomen normbudget zal hierbij niet toereikend zijn. Belangrijkste oorzaak van de overschrijding van het normbudget is het kostenverhogend effect van de huidige gespannen aanbestedingsmarkt. Daar komt bij dat het voorlopig ontwerp een circulair gebouw betreft. De normvergoeding voorziet hier niet in.
In 2022 is gestart met de voorbereidingen van de nieuwbouw van Kindcentrum Landgoed Driessen. In dit Kindcentrum worden RKBS De Vrijhoeve, PC Koningsschool en KDV De Groene Wereld gehuisvest. Het ruimtelijk functioneel programma van eisen en het technisch programma van eisen zijn opgesteld. De ontwerpfase gaat in 2023 van start.
In de raadsvergadering van 7 juli 2022 is besloten om voor de uitbreiding van CBS de Brug in Waspik een voorbereidingskrediet van € 140.000 beschikbaar te stellen, waarvan € 80.000 is bestemd voor de verwerving van het voor de uitbreiding benodigde perceel. Het overleg over de verwerving van de grond was eind 2022 nog niet afgerond.
Vermindering taalachterstand
In 2022 is ingezet op een toename van het aantal ouders (educatief) partnerschap en dat alle peuters naar de voorschool gaan. Daarnaast is het Uitvoeringsprogramma Waalwijk Taalrijk conform planning gevolgd.
Educatie: daling voortijdige schoolverlaters
Voortijdige Schoolverlaters 12-18 jaar:
De cijfers voor het schooljaar 2021-2022 zijn nog niet beschikbaar gesteld door DUO.
Wel is een aantal preventieve acties vanuit de afdeling Leerplicht ingezet die naar verwachting er toe heeft geleid dat er vermindering optreedt van schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaters. Ingezet is op:
• Verbeteren van schoolrelaties: het verbeteren van schoolrelaties is een belangrijk aspect om de betrokkenheid bij schoolverzuim te vergroten en duidelijke afspraken te maken over samenwerking. Om dit te bereiken voeren we aan het begin van het schooljaar startgesprekken met alle scholen en eindgesprekken tegen het einde van het schooljaar. Dankzij deze gesprekken is er nu meer betrokkenheid bij schoolverzuim en hebben we duidelijke afspraken kunnen maken over de samenwerking tussen de scholen.
• Preventieve deelname aan zorgoverleggen: door preventief deel te nemen aan zorgoverleggen, hebben we de samenwerking tussen betrokken partijen kunnen verbeteren. Hierdoor zijn leerlingen beter in beeld en kunnen we problemen sneller signaleren en aanpakken.
• Preventieve verzuim aanpak: deze aanpak draagt bij aan het verminderen van voortijdig schoolverlaten omdat het gericht is op het voorkomen van verzuim en het vroegtijdig signaleren van problemen. Daarnaast draagt de preventieve verzuimaanpak ook bij aan het verbeteren van de samenwerking tussen betrokken partijen, zoals de contactpersonen binnen de scholen, schoolmaatschappelijke ondersteuning (SMO) en jongerenwerkers. Door het gezamenlijk signaleren en aanpakken van problemen, kan er sneller en effectiever hulp geboden worden aan leerlingen die dreigen uit te vallen.
• Meer aandacht voor thuiszitters: door het thuiszitterspact en het bieden van zoveel mogelijk passend onderwijsaanbod aan thuiszitters, zorgen we er voor dat de thuiszitters passend onderwijsaanbod krijgen. Hierdoor zijn minder leerlingen voortijdig gestopt met hun opleiding.
Voortijdig Schoolverlaters 18-23 jaar:
Centrumgemeente Tilburg is wettelijk gezien verantwoordelijk voor de doelgroep VSV 18-23 jaar in onze regio. In het regionale Uitvoeringsprogramma VSV (2020-2024) staan maatregelen opgenomen om het aantal VSV-ers in onze regio terug te dringen.
Het streefcijfer vanuit het regionale Uitvoeringsprogramma RMC-VSV voor schooljaar 2020-2021 was 2,2% VSV-ers. Het gerealiseerde cijfer is 2,1% voor de regio en voor onze gemeente 2,07%.
Optimale (preventieve) ondersteuning kwetsbare kinderen
• Het voorliggend veld voor alle jeugdigen (0-23 jaar) is uitgewerkt in het uitvoeringsprogramma Jong in Waalwijk. Hierin is een sluitend aanbod ontwikkeld op trede 1 en trede 2, in samenspraak met partners zoals onderwijs, jongerenwerk, ContourdeTwern, bibliotheek en GGD. Een concreet voorbeeld is de inzet van Schoolmaatschappelijke Ondersteuners;
• Inzet van Jongerenambassadeurs voor het lokaal preventieakkoord gezondheid;
• Aanpak van Kinderarmoedebeleid door middel van het project Young Warriors en Sterkste schakel;
• Aanbieden van het Kindpakket ( budget dat o.a. bedoeld is voor sport, recreatie, cultuur en educatie) via de Paswijzer om sociale uitsluiting van kinderen tegen te gaan. 72% van de potentiële doelgroep maakt hiervan gebruik;
• Er is aan jongeren van het VO een schulden – escape – room georganiseerd.
In 2022 is het niet gelukt om te starten met het Jongerenperspectieffonds i.v.m. de prioriteiten die lagen bij de onderwerpen die betrekking hebben gehad op het leefgeld voor vluchtelingen, energiearmoede en Toeslagenaffaire. In 2023 wordt dit opgepakt.