Bestuurlijk verantwoordelijk
Ronald Bakker

Mobility as a Service (MaaS) wordt gezien als de toekomst voor mobiliteit.  Het staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt in de vorm van diensten, in plaats van te investeren in het bezit van transportmiddelen of losse diensten als openbaar vervoer en daarmee flexibeler is. Een essentiële verandering in MaaS is het concept van denken in servicelevels. Nieuwe services zullen een combinatie vormen tussen het klassieke openbaar vervoer, vraaggestuurd vervoer en privévoertuigen, waarmee onderlinge grenzen vervagen en een meer integraal systeem ontstaat.

OV-deelfietsen, taxi’s, deelauto’s, carpoolen, nieuwe vormen van stadsdistributie en allerlei tussenvormen van mobiliteit worden met MaaS samengesmeed tot een aantrekkelijk, naadloos systeem dat je met je smartphone bereikt, plant, bestelt en betaalt en leidt tot betaalbaar vervoer van deur-tot-deur. Deze veranderingen kunnen op termijn gevolgen hebben voor het gebruik van stedelijke infrastructuur en mogelijk ook voor de inrichting en het ontwerp van de gebouwde omgeving. In potentie kan MaaS leiden tot een verminderde parkeerdruk, een verminderde parkeerbehoefte en zelfs leiden tot een CO2-reductie door een veel efficiëntere omgang met de beschikbare capaciteit. Grootste uitdaging daarbij is hoe MaaS kan worden vertaald naar concrete acties, met verwachte effecten en benodigde financiële middelen.

 



Toelichting

O

Tijd

In het voorjaar van 2021 komen de elektrische deelsteps in Waalwijk beschikbaar. Daarnaast heeft de aanbieder van elektrische deel-scooters Go Sharing aangegeven dat ze actief willen worden in Waalwijk.

De uitbreiding van de fietsenstalling op het busstation aan het Vredesplein is voorbereid. Naar verwachting worden deze werkzaamheden in het voorjaar van 2021 uitgevoerd. De uitbreiding wordt geheel gefinancierd door een bijdrage van de Provincie Noord Brabant.