Programma's Binnenstad, Duurzaamheid, Economie en Veiligheid

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie
In 2016 is gestart met programmatisch werken door het tijdelijk aanstellen van drie programmamanagers (Binnenstad, Economie en Veiligheid). Hiermee hebben we een eerste stap gezet om de maatschappelijke opgaven centraal te stellen. Wij vinden programmamanagement een krachtig instrument, maar een goede evaluatie hiervan is wel belangrijk. Deze evaluatie is nog niet uitgevoerd. Gezien de grote opgaven waar we voor staan, zie beleidsveld 6 en 7, zetten we het programmamanagement voor Binnenstad, Economie en Veiligheid voor 2019 en 2020 voorlopig voort. Ook voegen we nieuw programmamanagement voor Duurzaamheid toe. Daarbij stellen we de voorwaarde dat er na twee jaar, vóór de kadernota 2021, een evaluatie plaatsvindt van het programmamanagement waarin zichtbaarheid, toerusting, inbedding in de organisatie, slagkracht en de behaalde resultaten en effecten belangrijke meetindicatoren zijn. Op basis daarvan besluiten we of het programmamanagement wordt gecontinueerd. Naast een programmamanager heeft elk programma een ontwikkelbudget ter beschikking. Daarnaast is  voor alle vier programma’s een uitvoeringsbudget gereserveerd waaruit de uitvoeringsmaatregelen op basis van concrete plannen kunnen worden gedekt.
 
 

Programma Binnenstad

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Ambitie
In onze strategische visie Waalwijk 2025 hebben we de binnenstad benoemd als één van de urgenties. We gaan de binnenstad transformeren tot een toegankelijke en aantrekkelijke plek voor ontmoeting en vermaak. Daarbij verbinden we onze schoen- en lederbedrijven aan de retail- en leisurefunctie. Tegelijkertijd gaan we naar een compacter centrum dat minder leunt op winkels, maar waar ruimte is voor ontmoeten en wonen. 

We pakken deze ambitie programmatisch op: onze doelstelling is duidelijk, de komende jaren werken we integraal en stap voor stap om dit te bereiken en sturen snel bij om kansen te benutten en om snel in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. De vastgestelde  centrumvisie is de basis voor het programma. Het te voeren beleid en achtergronden kunt u in meer detail lezen op pagina 34 (beleidsveld 3: economie). 

Wat willen we bereiken?

  • Een compacter centrum in zowel aanbod als vierkante meters
    • winkelruimte daalt tot ca. 30.000 m2 in 2025.
    • toevoegen van 100 woningen  in de periode tot 2025.
    • leegstand terugdringen naar 5%  in 2025.
  • Meer winkelend publiek
    • Uitbreiding supermarktaanbod met 1.800 m2 in 2025.
  • Meer bezoekers (Niet winkelend publiek)
    • Meer horeca: stijging met 500 m2 in 2025.
    • Aantal bezoekers evenementen centrum stijgt.
    • Meer groen: 20% meer bomen/plantenbakken in 2025.
  • Betere samenwerking stakeholders
    • Versterken organisatiestructuur en investeringsbereidheid stakeholders.
  • Thema schoen-leder zichtbaarder in centrum
    • 500 m2 ambachtelijke schoen-leder bedrijven in 2025.

Wat mag het kosten?
Voor het programma binnenstad zijn beperkte middelen beschikbaar. Naast een ontwikkelbudget van € 75.000 is er een nog nader te bepalen gedeelte beschikbaar van het voor de vier programma’s beschikbaar gestelde investeringsbudget voor de komende twee jaar voor concrete programma acties. De meeste acties worden daarom gefinancierd uit de lijnbudgetten zoals aangegeven in de desbetreffende beleidsvelden.

Effecten corona binnenstad
Binnensteden worden zwaar geraakt door de corona-maatregelen. Horeca, binnenstedelijke detailhandel (zoals de modebranche) en culturele instellingen zijn als gevolg van de lockdown (grote) delen van het afgelopen jaar geconfronteerd met forse beperkingen of zelfs sluiting. Verder gelden er al het hele jaar dringende adviezen van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven en samenkomst (binnen en buiten) te vermijden. Dat was in het (lege) straatbeeld de afgelopen maanden voor iedereen zichtbaar. Locatus heeft eind september (vlak voor de tweede sluiting horeca) de jaarlijkse telling gehouden in Waalwijk. In de maanden daarna zijn ook de leegstandscijfers weer bijgewerkt. Deze cijfers geven inzicht in de ontwikkelingen in de binnenstad.

Toelichting cijfers
Het gemeten aantal passanten op de gemiddelde zaterdag is bijna gehalveerd van 16.000 in 2019 (pre-corona) naar 8.700 in 2020. Het geschatte aantal passanten is gedaald van 71.600 in 2019 naar 40.500 in 2020. De gemiddelde penetratiegraad is afgelopen jaar beperkt gestegen van 26% naar 27%. Dit betekent dat een bezoeker gemiddeld 27% van het winkelfront ziet.

De oppervlakte winkelruimte (excl. leegstand) is afgelopen jaar gedaald van circa 29.500 m2 tot circa 27.500 m2 bvo, terwijl tegelijk de leegstand is afgenomen van circa 10.500 tot 10.100 m2. Uit de combinatie van beide gegevens lijkt te kunnen worden afgeleid dat de transformatie van winkelruimte naar een andere (met name woon)functie op gang komt. Dit is een belangrijke pijler binnen de centrumvisie. Dat zien we terug in het aantal transformatieprojecten, zo’n 25 tot 30 in het centrum die in 2020 in gang zijn gezet of afgerond.

In 2020 zijn 15 woningen opgeleverd in de binnenstad. Verder is voor 25 woningen een vergunning verleend en voor nog eens circa 20 woningen een vergunning aangevraagd. Daarnaast zijn er nog een aantal principeverzoeken (positief) beantwoord, die voorzien in de mogelijke realisatie van circa 100 woningen. Er zijn ook nog een aantal plannen die minder concreet zijn uitgewerkt, zoals de ontwikkeling van De Els. Deze ontwikkelingen zijn samen nog eens goed zijn voor circa 250 woningen. Als rekening wordt gehouden met het feit dat niet alle initiatieven ook daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht, gaat het dan in totaal over zo’n 300 tot 400 nieuwe woningen in het centrum de komende jaren. Een transformatie op deze schaal betekent dat circa 10.000 tot 12.000 m2 commerciële ruimte uit de markt zou worden genomen.

De genoemde ontwikkelingen zijn momentopnames, maar ze laten wel zien dat het aantal passanten in het afgelopen jaar – ook toen de winkels open waren – fors is afgenomen. Dit zet het functioneren van de binnenstad nog verder onder druk. De centrumvisie zet onder andere in op het compacter maken van het kernwinkelgebied, een focus op ontmoeten en verblijven en de verbreding van het functieaanbod. De beschreven gevolgen van de gezondheidsmaatrelen (her)bevestigen deze doelstelling en onderstrepen de noodzaak om blijvend, en waar mogelijk versneld, te investeren in de binnenstad. Dit is nodig om de binnenstad als voorziening voor de inwoners overeind te houden.

Dit wordt gedaan in samenwerking met onder andere de via de stichting Centrummanagement verenigde partijen. Zij zijn voornemens om in 2021 alles op alles te zetten om een BIZ van de grond te trekken en zo structureel samen te werken aan het aantrekkelijker maken en houden van de Waalwijkse binnenstad.

IND 9.001 | Oppervlakte winkelruimte, excl. leegstand in m2

IND 9.002 | Aantal toegevoegde woningen (cumulatief)

IND 9.003 | Leegstand centrum totaal (m2)

IND 9.004 | Ontwikkeling dagelijks en niet-dagelijks aanbod verkooppunten

IND 9.005 | Toename supermarktaanbod in m2

IND 9.006 | Aantal verenigde partijen in Centrum Management

IND 9.007 | Aantal bezoekers centrum
Aantal 2017 2019 2020
Passantentelling week (geschatte obv landelijke cijfers) 72700 71600 40500
Passantentelling zaterdag (gem.) 15000 16000 8700
Penetratiegraad (%) bezoekers die nagenoeg hele centrum bezoekt) 28 26 27
Penetratiegraad benchmark landelijke positie 112 24 101

IND 9.008 | Toename horeca binnenstad (m2)
Aantal 2017 2019 2020 2025
Centrum 4244 4533 4433 -
Streefwaarde - - - 4744

Wat hebben we gedaan in 2020?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan in 2020?

Zo gaan we dat doen

Programma Duurzaamheid

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Ambitie
Duurzaamheid is de groene draad in onze strategische visie Waalwijk 2025. De nieuwe coalitie heeft in haar programma 'Samen duurzaam vooruit' de ambities uit Waalwijk 2025 herhaald en aangescherpt, onder andere door Duurzaamheid als vierde programma op te nemen. De volgende drie ambities zijn de kapstok waaraan het programma duurzaamheid is opgehangen:

  • Waalwijk moet leefbaar blijven voor de kinderen van onze kinderen, de C02 uitstoot moet daarom in 2030 met 49% omlaag;
  • Waalwijk moet klimaatneutraal zijn in 2043;
  • Waalwijk moet zich duurzaam ontwikkelen. 

Wat willen we bereiken?

  • Energieverbruik verminderen en duurzaam grootschalig opwekken
    Enerzijds zullen we de energie die we binnen de gemeente verbruiken duurzaam moeten opwekken, anderzijds zullen we in de gebouwede omgeving moeten inzetten op besparingsmaatregelen en de transitie van gas als brandstof voor warmte naar alternatieve duurzame bronnen. Deze enorme opgave wordt vanuit het landelijk klimaatakkoord via de provincies en Regionale Energiestrategieën (RES) uitgerold. Wij zullen in 2020 in de regio afspraken maken over de wijze waarop wij een bijdrage kunnen leveren aan de regionale doelstelling met inachtneming van de lokale ambities.
    • Gebouwde omgeving: opstellen visie warmtetransitie (plan van aanpak van het gas af in 2050)
    • Woningvoorraad: tot 2030 jaarlijks 1,5% besparing op energie (gas en elektro). 
    • In 2030  is 50% van het elektriciteitsverbruik duurzaam opgewerkt (1,9PJ);
    • In 2024 hebben de bedrijven voldaan aan verplichting milieuwet: energiebesparende maatregelen;
    • Het gemeentelijk vastgoed heeft in 2025 label C (onze kantoren al in 2023);
    • Openbare verlichting: scenario 4: 20% besparing in 2020, 50% besparing in 2030 t.o.v. 2013;

  • Verbeteren kwaliteit water en groen
    We werken aan een groene en gezonde leefomgeving omdat dit van invloed is op de gezondheid van onze inwoners en de tevredenheid van de leefomgeving. Onze groene buitenruimte is goed lopend bereikbaar en nodig uit tot bewegen. Onze buitenruimte  is bestand tegen de klimaatverandering zoals hitte- en droogtestress en (regen)waterovervloed.
    • Klimaat bestendige buitenruimte
    • Uitslag van 0-meting Stand van zaken biodiversiteit
    • Leefbaar groen
    • 10% meer groen in 2030, 5% meer biodiversiteit in 2030, afstand tot toegankelijkheid groen 300/500/700

  • Duurzamer produceren en consumeren 
    Waalwijk wordt een economisch systeem dat hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseert en waardevernietiging minimaliseert. Dat is een ander economisch systeem dan het huidige lineaire systeem waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Met onze organisatie en met (koepels van) bedrijven gaan we waar mogelijk gesprekken aan, in het kader van groene ondernemerschap , om gebouwen en (productie) processen circulair in te richten. Initiatieven om bezit te reduceren worden ondersteund, denk hierbij bijvoorbeeld aan deelauto- projecten (Mobility as a Service, MaaS). We werken aan een duurzame mobiliteit. We stimuleren het gebruik van schone voertuigen, de aanleg van comfortabele (snelle) fietspaden. (zie beleidsveld 2 Verkeer, Vervoer en Waterstaat).
    • In 2020 is minimaal 75% van het afval gescheiden;
    • In 2020 is er maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar;
    • Het aantal schone voertuigen per 100 inwoners stijgt;
    • Het aantal E-oplaadpalen per 100 inwoners stijgt;
    • Voldaan aan fairtrade criterium.

Wat mag het kosten?
Voor het programma duurzaamheid zijn in de begroting 2020 middelen beschikbaar gesteld. Naast een ontwikkelbudget van € 75.000 is er een nog nader te bepalen gedeelte beschikbaar van het voor de vier programma’s beschikbaar gestelde investeringsbudget voor de komende twee jaar voor concrete programma acties. De meeste acties worden daarom gefinancierd uit de lijnbudgetten zoals aangegeven in de desbetreffende beleidsvelden.  Daarnaast gaan we op zoek naar co-financiering vanuit landelijke, provinciale en regionale middelen.

De financiën die nodig zijn voor de uitvoering van het programma duurzaamheid worden door de vakafdelingen in de programmabegroting verantwoord. tevens is er voor de ontwikkeling van de programma's een budget beschikbaar van € 75.000 en is voor de uitvoering van het programma Duurzaamheid in de begroting voorzien in een tweetal reserves voor opstart en initiëring van activiteiten en de opstart van de warmtetransitie, te weten de reserve van 1 miljoen voor de vier programma’s (2019 en 2020) en de in de begroting 2020 opgenomen reserve van 1 miljoen voor de uitvoering van de extra taken op het gebied van verduurzaming, te weten:

  • Regionale energie strategie;
  • Grootschalige opwek van duurzame energie;
  • Verduurzaming van de huidige woningen;
  • Duurzame realisatie van nieuwe woningen;
  • Klimaatadaptatie;
  • Verduurzaming van gemeentelijk vastgoed;
  • Participeren in, en beoordelen van nieuwe innovaties;
  • Verduurzaming van industrieterreinen;
  • De warmtetransitie;
  • De groene agenda.

IND 7.002 | Omvang huishoudelijk restafval (in Kg) (BBV)

Niet gescheiden ingezameld huishoudelijk afval.


IND 7.001 | Hernieuwbare elektriciteit (BBV)

IND 9.009 | CO2 uitstoot Waalwijk (in ton)

IND 9.010 | Bekende hernieuwbare elektriciteit (in Tj)

IND 9.011 | 50% meer duurzame energie (in MWh)

IND 9.012 | Energiebesparing openbare verlichting (kWh)

IND 9.013 | Energiegebruik gebouwde omgeving (in Tj)

IND 9.014 | Totaal gas en elektriciteitsverbruik woningen (in Tj)

IND 9.015 | Meer groenoppervlak (10%) (in km2)
km2 2030 2020
Doelstelling 12,65 -
Waalwijk - 11,5

IND 9.016 | Aantal (semi)publieke e-laadpunten

De cijfers van de laadpunten zijn afkomstig van www.oplaadpalen.nl van Ecomovement; deze onafhankelijke partij streeft naar volledige en correcte data over laadpalen. Vóór oktober 2019 betreffen deze gegevens het aantal connectoren op laadpalen. Met ingang van oktober 2019 is het mogelijk geworden te onderscheiden hoeveel connectoren tegelijkertijd gebruikt kunnen worden om te laden en wordt dit aantal weergegeven. Het aantal connectoren dat tegelijkertijd gebruikt kan worden kan bij snellaadpunten lager liggen dan het aantal connectoren dat beschikbaar is, omdat sommige laadpunten zijn voorzien van verschillende connectoren waarvan er maar één per laadbeurt gebruikt kan worden.

De publieke laadpalen zijn 24/7 toegankelijk, semi-publieke laadpalen zijn beperkt openbaar toegankelijk. Private laadpunten, bijvoorbeeld bij een bedrijf of thuis, zijn niet meegenomen in deze registratie. 



IND 9.017 | Aantal elektrische personenauto's (FEV & PHEV)

Wat hebben we gedaan in 2020?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan in 2020?

Zo gaan we dat doen

Programma Economie

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Ambitie

In 2025 is Waalwijk een aantrekkelijk gemeente om te werken en ondernemen en zijn we een duurzaam regionaal werkgelegenheidscentrum. Daarbij is de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in balans en is Waalwijk het centrum van schoen- en lederontwikkeling in Nederland. Aldus onze strategische visie en het coalitieprogramma 'Samen duurzaam vooruit'. 

Wat willen we bereiken?

  • Versterken arbeidsmarkt:  
    • werkeloosheidscijfer onder landelijke en Brabants gemiddelde;
    • Instroom vanuit de WW naar participatiewet neemt met 25% per jaar af. 
    • we vergroten uitstroom uit de participatiewet: 100 per jaar.
  • Imago vestigingsklimaat wordt beter:
    • Waalwijk blijft in de top 3 logistieke topregio Nederland;
    • we staan structureel in de top 25 van (digitale) dienstverlening van Nederland;
    • Ontwikkelen  & objectiverings-tool kwaliteit bedrijventerreinen: gereed 2020.

  • Meer ruimte om te ondernemen

    • Relatieve leegstand bedrijventerreinen onder de 8%;
    • Vestiging / verhuizing van minimaal 5 MKB bedrijven;
    • In 2023 34 hectaren grootschalige logistiek ontwikkeld;
    • Behouden icoon bedrijven Waalwijk.

Wat mag het kosten?

Voor het programma economie zijn beperkte middelen beschikbaar. Er is een ontwikkelbudget van € 75.000 plus een nog nader te bepalen gedeelte van het voor de vier programma’s beschikbaar gestelde investeringsbudget voor de komende 2 jaar voor concrete programma acties. De meeste acties worden derhalve gefinancierd uit de lijnbudgetten zoals aangegeven in de desbetreffende beleidsvelden.

Indicatoren

Voor de monitoring  van de voortgang van het programma willen we het economisch vliegwiel inzetten. Op de belangrijkste sectoren  meten we jaarlijks de progressie en geven dat grafisch weer in het economisch vliegwiel. Daarnaast worden in de beschreven acties in de diverse beleidsvelden de resultaten beschreven.

IND 9.018 | Uitstroom P-wet

IND 9.019 | Positie ranglijst (digitale) dienstverlening bedrijven

IND 9.020 | Werkloosheidspercentage

De werkloze beroepsbevolking als percentage van de (werkzame en werkloze) beroepsbevolking. Deze definitie heeft betrekking op personen die in Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking).


IND 9.021 | Relatieve leegstand bedrijventerreinen (in%)

IND 9.022 | Vestiging en verhuizing MKB bedrijven

IND 9.023 | Aantal hectare grootschalige logistiek uitgegeven (in hectare)

IND 9.024 | Aantal icoon bedrijven Waalwijk

IND 9.025 | Positie ranglijst logistieke topregio Nederland

IND 9.026 | Jaarlijkse ranglijst toplocaties Bureau Louter

IND 9.027 | Rapportcijfer duurzame bedrijventerreinen (Telos)

Wat hebben we gedaan in 2020?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan in 2020?

Onderstaande maatregelen zijn in het jaar 2020 uitgevoerd:

Zo gaan we dat doen

Programma Veiligheid

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Ambitie
Waalwijk is een veilige gemeente en dit willen we zo houden. We ambiëren sociale en fysieke veiligheid voor alle Waalwijkers. Een veilige omgeving om te wonen, werken en recreëren en onze kinderen te laten opgroeien. Daarom spelen we tijdig en adequaat in op de dynamiek die veiligheid met zich meebrengt. Veiligheid is bovendien iets van iedereen, dus we streven er naar dat iedereen in Waalwijk meewerkt om Waalwijk veilig te houden (maatschappelijke barrière). Dat geldt ook voor de organisatie gemeente Waalwijk (interne barrière).

Toelichting op programma veiligheid versus beleidsveld veiligheid. Het programma Veiligheid richt zich met name op de vraag wat er nodig is (randvoorwaardelijk) om duurzaam aan veiligheid te werken. De focus daarbij is beleidsveld -en daarmee portefeuille- overstijgend. Het beleidsveld veiligheid richt zich met name op de inhoudelijk relevante thema's en de operationele aanpak. De focus daarvan is specialistisch en binnen het beleidsveld/portefeuille veiligheid. 

Wat willen we bereiken?

Waalwijk is en voelt veilig
Ons veiligheidsbeleid is een dynamisch geheel. Dit betekent dat we altijd inspelen op actualiteiten. Extra aandacht is er voor de in het integraal veiligheidsbeleidsplan 2019-2022 opgenomen prioriteiten:

  • Verminderen van de overlast
    • Daling van overlast naar 75 punten in 2021.
  • Verminderen High Impact Crimes
    • Aantal High Impact Crimes liggen maximaal op het niveau van het voorgaande jaar. 
  • Meer verbinding zorg en veiligheid
    • Meer preventieactiviteiten op jeugd & gezin dan in 2019
  • Verminderen van ondermijning
    • 100% uitvoeren veilige publiekstaak;
    • 2021 barrieremodel geimplementeerd: malafide ondernemingen en partners van de gemeente; 
    • Geen integriteitsschending binnen bestuur & ambtelijke organisatie.

Wat mag het kosten?
Voor het programma Veiligheid zijn beperkte middelen beschikbaar. Er is een ontwikkelbudget van € 75.000 plus een nog nader te bepalen gedeelte van het voor de vier programma’s beschikbaar gestelde investeringsbudget voor de komende twee jaar voor concrete programma acties. Daarnaast een werkbudget van € 90.000 voor intensivering veiligheid. De meeste acties worden derhalve gefinancierd uit de lijnbudgetten zoals aangegeven in de desbetreffende beleidsvelden.

IND 9.028 | Aantal interne fysieke en verbale geweldsincidenten

IND 9.029 | Voelt men zich veilig in Waalwijk (cijfer)

IND 9.030 | Veilig Waalwijk (nr 1. = veel criminaliteit, nr. 300 is weinig criminaliteit)

IND 9.031 | Aantal Bibob meldeingen en zaken bureau ondermijning

IND 9.032 | Aantal High Impact Crimes

IND 9.033 | Overlast

IND 9.034 | (Jeugd)overlast incidenten

Wat hebben we gedaan in 2020?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan in 2020?

Onderstaande maatregelen zijn in het jaar 2020 uitgevoerd:

Zo gaan we dat doen