We gaan door op de ingezette koers om versneld te groeien om ons huidige voorzieningenniveau te behouden en versterken. Daarvoor is het noodzakelijk om versneld te groeien naar circa 55.000 inwoners in 2030. Van de bakker op de hoek en de buurtsuper tot scholen en medische zorg: onze voorzieningen hebben meer inwoners nodig om ze betaalbaar te houden. Het succes van onze bedrijven zorgt voor meer werkgelegenheid. Voldoende hoger opgeleide inwoners zijn nodig om door te kunnen ontwikkelen. Maar nog te veel Waalwijkers in de stad en kernen lukt het niet om een passende woning te vinden. Deels zijn de stijgende bouwkosten, een tekort aan materialen en bouwvakkers het probleem. Wat wij als lokale overheid kunnen doen om de bouw te versnellen, gaan we doen. We voeren een actiever beleid rond het strategisch aankopen van grond en we zorgen voor voldoende medewerkers in de fysieke keten: van vergunningverleners en projectleiders tot beleidsmedewerkers op het gebied van woning- en stedenbouw.
In de strijd tegen de woningnood is het de uitdaging om snel meer woningen te bouwen. Maar wel duurzaam en kwalitatief. De stedenbouwkundige opzet, groen-blauwe kwaliteit van de openbare ruimte, architectuur en materiaalkeuze bepalen voor een groot deel de aantrekkingskracht om in onze gemeente te willen wonen. Aan deze kwaliteiten willen we geen concessies doen. Wel zien we in flexbouw een manier om snel extra woningen te bouwen. Dat biedt kansen om op korte termijn wat aan de woningnood te doen voor jongeren en spoedzoekers. Dat doen we met enkele kleinschalige projecten in de kernen en stad en op een grote locatie.
Met het ouder worden van onze gemeenschap moeten we inzetten op het bouwen van levensbestendige woningen. Een passende en betaalbare woning voor ouderen betekent soms kleiner wonen. We willen dat dit mogelijk is in de eigen, vertrouwde wijk of juist dicht bij onze voorzieningen. Zo stimuleren we doorstroming op de woningmarkt.
Onze woonambitie, versnellen en groeien, betekent een verbouwing van Waalwijk. We beseffen dat onze straten en buurten er anders uit gaan zien. Projectontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het meenemen en mee laten denken van buurtbewoners. We willen dat er bij nieuwbouwplannen participatieregels en een duidelijke routekaart zijn voor projectontwikkelaars.
Dit gaan we doen:
• Deze periode gaan we minimaal 1.200 extra woningen bouwen voor alle doelgroepen.
• Landgoed Driessen (fase 2) nemen we versneld in ontwikkeling.
• We zorgen dat er voldoende capaciteit in de fysieke keten is om de huidige versnelling in woningbouw voort te zetten.
• Om onze woonambities waar te maken, stellen we structureel geld beschikbaar voor woonbeleid.
• We gaan innovatieve woon(zorg)concepten ontwikkelen zoals (pre-) mantelzorgwoningen. Daarvoor stellen we een woonzorgvisie op.
• We gaan de splitsing van woningen mogelijk maken.
• De verzilverlening moet ook ingezet kunnen worden voor schenkingen aan kinderen voor de aankoop van een woning binnen onze gemeente.
• Het continueren van het voorkomen van woningverkopen door Casade.
We willen meer woningen bouwen. In de binnenstad van Waalwijk realiseren we een meer stedelijk woon- en leefmilieu. In Sprang-Capelle en Waspik gaan we de leefbaarheid vergroten door te kijken wat er aan woningbouw en transformatie nodig is. Dat vraagt om precisie-ingrepen die leiden tot verdichting en vergroening, met behoud van het dorpse karakter. Het landelijke en dorpse karakter en de samenhorigheid van onze dorpen is een sterke kracht. Brabant werkt aan een verstedelijkingsstrategie met leidende principes voor bijvoorbeeld extra woningbouw. Bij de keuze waar gebouwd kan worden, zijn principes als bouwen rondom goede OV-verbindingen en dicht bij werklocaties, meer ruimte voor groen en klimaatadaptatie leidend. Waalwijk zit in de kopgroep van twee stedelijke regio’s die op basis van de Brabantse strategie met concrete plannen en aantallen moeten komen. We moeten onze woningbouwplannen in overeenstemming brengen met de Brabantse verstedelijkingsstrategie.
Dit gaan we doen:
• We continueren onze inzet in de stedelijke regio Breda-Tilburg en de stedelijke regio ’s-Hertogenbosch.
• We ontwikkelen een stedenbouwkundige visie voor de hele gemeente, zodat transformatiekansen, groen, klimaat en mobiliteit integraal in kaart wordt gebracht.