Duurzaamheid

Koersvast

Terug naar navigatie - Koersvast

We blijven gemotiveerd om gezondere en schonere lucht, water en landschap te creëren. Dat kunnen wij doorgeven aan toekomstige Waalwijkers. Door onze gezamenlijke inzet zien we het draagvlak in de gemeenschap toenemen. Er ontstaan meer initiatieven en nog meer concrete resultaten worden geboekt. 

Het klimaat verandert. Steeds vaker krijgen we te maken met de gevolgen. Bijvoorbeeld in de vorm van hevige regenval of juist periodes van veel droogte. Het aantal en de verscheidenheid van inheemse soorten planten, vogels, insecten en andere dieren neemt af. De kwaliteit van ons landschap verschraalt. Om onze gezondheid en welvaart ook voor toekomstige generaties te behouden, is het nodig om de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen. We moeten streven naar een klimaatbestendig en water-robuust landschap. Dat zijn ook belangrijke elementen van de verstedelijkingsstrategie van Brabant.

Deze koers houden we vast. We gaan door met onze ambitie om in 2043 als gemeente klimaatneutraal te zijn. We gaan door met onze duurzaamheidsambities, zoals vastgelegd in de Visie Duurzaam Waalwijk, de Transitievisie Warmte, de Groene Agenda en het Integraal Waterplan (klimaatadaptatie). 

Niet iedereen is in staat om de woning te verduurzamen. Juist inwoners die extra gebaat zijn bij de energiebesparing die verduurzaming kan opleveren, lukt het niet altijd om de woning te verduurzamen. Tegelijkertijd zien we nu door prijsstijgingen dat sommige inwoners moeite hebben om de energierekening te betalen. Voor hen dreigt energiearmoede. Relatief kleine aanpassingen zoals tochtstrips en radiatorfolie kunnen helpen bij het verminderen van de energierekening. We gaan deze huishoudens daarbij ondersteunen via de vrijwillige energiecoaches.

Dit gaan we doen:
• Naast het online energieloket komt er ook een fysiek energieloket.
• We streven naar het behalen van de landelijke afvalnormen. De uitkomsten van de pilot Afval geven richting aan de te maken keuzes.
• We breiden de capaciteit projectleider Duurzaamheid structureel uit met 1 fte.
• Het werkbudget van het programma Duurzaamheid verdubbelen we in 2024 en 2025 voor meer uitvoeringskracht.
• We breiden de capaciteit projectleider Verduurzaming gemeentelijk vastgoed uit met 1 fte. Ook maken we incidenteel middelen vrij voor de verduurzaming van het vastgoed. De ambitie is om 55 kernpanden te verduurzamen.
• We stellen geld beschikbaar als cofinanciering bij het provinciaal project Grote Oogst: de verduurzaming van het bedrijventerrein Haven.
• De kosten van de capaciteit voor grootschalige energieopwekking en projectleiders (o.a. blauwe en groene omgeving) nemen we mee in de anterieure overeenkomst met ontwikkelaars.
• We kijken wat Waalwijk kan doen om aan te sluiten bij de Nationale Bossenstrategie.

We zijn een ondernemende gemeente met ambitie op het gebied van duurzaamheid. Als we kans zien om opgaven te combineren, doen we dat. Dat geldt ook voor grootschalige energie-opwek en energieopslag. Dat is onmisbaar voor het halen van onze energiedoelstellingen. Maar het is ook een kans om een andere opgave aan te pakken. De structurele begrotingspositie van de gemeente beperkt namelijk de investeringsmogelijkheden in de gemeenschap. Daarom zijn we in Waalwijk gewend om gebruik te maken van eenmalige inkomsten door de verkoop van bedrijfskavels. Maar dat investeringsmodel is op termijn eindig.

Het is onze verantwoordelijkheid om te werken aan het Waalwijk van de toekomst. We zien in windenergie en andere manieren van grootschalige energie-opwek mogelijkheden om structurele inkomsten te generen, die we kunnen investeren in andere projecten binnen de gemeente. We weten dat we in deze periode nog niet kunnen rekenen op de inkomsten. Wel nemen we alle stappen die nodig zijn om het daarna wel te kunnen. Een sterk staaltje vooruitdenken, of op zijn Waalwijks: vooruit doen. Windenergie als het nieuwe investeringsmodel voor Waalwijk.

Dit gaan we doen:
• Als gemeente nemen we het initiatief om zelf windmolens te exploiteren op Haven 8 Oost. Het oprichten van een lokaal ontwikkelbedrijf is daarbij een optie.
• We onderzoeken en benutten de mogelijkheden om te participeren in de ontwikkeling van grootschalige energie-opwek aan de westkant van bedrijventerrein Haven.
• We gaan zelfstandig uitvoering geven aan onze lokale opgave in de REKS (Regionale Energie- en Klimaatstrategie), gebaseerd op onze lokaal vastgestelde ambities.