Leefbaarheid

Wijkgericht & fijnmazig

Terug naar navigatie - Wijkgericht & fijnmazig

We willen een lokale overheid zijn die dicht bij de inwoners staat, weet wat er speelt en tot diep in de haarvaten van de gemeenschap zit. De lijn van het sociaal domein, fijnmazig en dichtbij, trekken we door naar het ontwerp en beheer van de openbare ruimte. De eigen straat en buurt bepalen voor een groot deel de kwaliteit van leven van onze inwoners. Elkaar ontmoeten en leren kennen is belangrijk voor een fijne leefomgeving en gemeenschapsgevoel. In de oudere buurten en kernen is dat traditioneel sterk aanwezig. Voor grootschalige nieuwe wijken zoals Landgoed Driessen moet een gemeenschapsgevoel nog ontstaan. Daarom maken we daar extra ruimte voor een multifunctioneel ontmoetingsplein, centraal in de wijk. In de dorpsharten van Sprang-Capelle en Waspik verbeteren we de ontmoetingsplekken. We willen groene speel- en ontmoetingsplaatsen in de wijken realiseren voor iedereen. We nemen de ambitie uit het speelruimteplan over en we koppelen daar budget aan. Voor het Hoefsvengebied ontwikkelen we een totale visie, inclusief de aanleg van een openbaar stadsstrand. In deze raadsperiode komen we met een concreet voorstel voor dit gebied. De Westelijke Langstraat is een bijzonder en waardevol landschap met veel natuur en cultuurhistorie. Een landschap dat Waalwijk en de Langstraat identiteit geeft. We gaan de komende jaren door met het ontwikkelen van nieuwe natuur en we zorgen ervoor dat de bestaande natuur behouden blijft. Hiervoor worden onder andere landbouwpercelen omgevormd naar natuur. Ook versterken we de cultuurhistorie, recreatiemogelijkheden en landbouw in het gebied.

Dit gaan we doen:
• We realiseren een multifunctioneel ontmoetingsplein in Landgoed Driessen.
• We trekken structureel geld uit voor extra onderhoud van straten, trottoirs, groen en (speel)pleinen. Daarbij hebben we extra aandacht voor biodiversiteit.

Een veilige leefomgeving is belangrijk. Waalwijk heeft altijd stevig ingezet op het bestrijden van overlast, criminaliteit en ondermijning. De huidige aanpak zetten we door. Dat geldt ook voor het Damocles-beleid en het gebruik van de wet Bibob in de strijd tegen ondermijning. Belangrijke ergernissen van inwoners zijn zwerfafval op straat, hondenpoep, vandalisme en hard rijden. We willen hier snel en flexibel op inspelen door te handhaven. Tegelijkertijd willen we het makkelijker maken voor onze inwoners om de eigen leefomgeving schoon, heel en veilig te houden.

Dit gaan we doen:
• We komen met een offensief tegen hondenpoep, zwerfafval en te hard rijden in de woonwijken.
• We starten een pilot waarbij inwoners 1 tot 2 keer per jaar hun grof huisvuil gratis kunnen wegbrengen.
• Voor 2023 tot en met 2025 trekken we jaarlijks extra geld uit voor de flexibele inhuur van extra boa-capaciteit.
• We maken gebruik van mobiel cameratoezicht op plekken waar veel overlast of verkeersovertredingen plaatsvinden. Zo kunnen we gericht en snel inspelen op meldingen van inwoners.