Onderwerp KN25 / O1.04   Uitfasering TL-verlichting (reguliere verlichting)   
Portefeuillehouder S. Schuiffel  
Team TORF  
Beleidsveld / programma Vastgoed  
Productnummer/-naam Divers Divers  
  Jaar van uitvoering en totale jaarlast  
Bedragen x € 1.000,- 2025 2026 2027 2028  

Lasten : Kapitaallasten

Lasten : besparing door LED

Baten

 

N 70

p.m.

N 70

p.m.

N 70

p.m.

 
Saldo   N 70 N 70 N 70  
Toelichting  

Sinds september 2023 is het niet meer toegestaan om CF- (spaarlampen) en TL-lampen te produceren en importeren in Europa. De verkoop is nog niet verboden maar de voorraad van deze lampen zal snel afnemen waardoor deze binnen afzienbare tijd niet meer verkrijgbaar zullen zijn. 

Armaturen worden normaliter 1 x per 40 jaar vervangen. Doordat (vooral) de TL-5 en TL-8 armaturen niet meer geproduceerd moeten worden is het noodzakelijk om in de komende jaren versneld alle CF- en TL-verlichtingsarmaturen te vervangen. Grofweg gaat het om alle armaturen ouder dan 5 jaar. Tot die tijd is voornamelijk TL-5 aangebracht.   

Op dit moment worden op diverse locaties al armaturen vanuit de projecten verduurzaming en bijvoorbeeld de DUMAVA subsidie vervangen. Binnen de onderhoudsplannen en de voorziening onderhoud zijn beperkt middelen beschikbaar voor de vervanging. Met de beschikbare middelen is het niet mogelijk alle objecten te voorzien van LED armaturen voordat de lampen niet meer beschikbaar zijn, een versnelling ten opzichte van de geplande vervangingen is dus noodzakelijk. 

De kosten zijn zoveel als mogelijk geraamd aan de hand van daadwerkelijke aantallen uit smartscans en energielabels met daarbij projectbegeleiding. De totale investering is € 700.000.

LED armaturen gaan helaas geen 40 jaar mee. Dat was wel zo met de oude aluminium TL-bakken, daarvan kon je oneindig de starters en lampen vervangen. Een goede kwaliteit LED armatuur gaat 30 tot 35 duizend branduren mee, dat is ongeveer 15 jaar. Afschrijven kan dus in maximaal 15 jaar (gelijk aan de duurzaamheidsmaatregel).

Het vervangen van armaturen is veelal een eigenaarsverplichting in onze huurcontracten. Je kunt een huurder niet verplichten daar een bijdrage in te leveren. Daar waar het onze eigen locaties betreft zou het letterlijk een besparing in de exploitatiekosten van de locatie zijn. De omvang van de besparing is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal lampen en branduren van de locatie. Voor ca. 1/3 van de locaties kan het interessant zijn een calculatie van de besparing te maken; vooralsnog is hierboven daarvoor een “p.m.” opgenomen.

 
Wettelijk verplicht? NB Wet noemen. Niet verplicht, maar onontkoombaar Keuzevrijheid

Voor ca. 18 gebouwen is de gemeente ‘informatieplichtig’ ten aanzien van verduurzamende maatregelen.

Daardoor is het realiseren van verduurzamingsmaatregelen met een terugverdientijd korter dan 5 jaar een verplichting. Voor LED verlichting met een redelijk aantal branduren is dat van toepassing waardoor de aanpassing wettelijk verplicht is.

https://www.rvo.nl/onderwerpen
/energiebesparingsplicht
/informatieplicht-energiebesparing-0

 

 Voor ca. 55 gebouwen is het vervangen van de verlichting niet verplicht omdat de Informatieplicht hier niet van toepassing is.

 Het versnellen van de vervanging op deze andere locaties is niet verplicht. Enkel doordat lampen straks niet meer vervangen kunnen worden, is het noodzakelijk het armatuur te vervangen.

Doordat kleur en lichtintensiteit anders zijn is er geen keus dan de armaturen van een gehele ruimte te vervangen en uiteindelijk dient toch alle verlichting vervangen te worden omdat lampen binnen afzienbare tijd niet meer beschikbaar zijn.

 Voor de laatste ca. 15 gebouwen is de vervanging niet van toepassing omdat het een woning betreft of omdat er geen tot zeer beperkt verlichting aanwezig is.

www.rijksoverheid.nl

 Nee, voor de 18 panden uit de informatie plicht.

 Ja, voor de overige gebouwen.