Bestuurlijk verantwoordelijk
Nol Kleijngeld

Planning
Startdatum: 22-09-2020

College en raad hebben als doelstelling/ maatregel geformuleerd: Waalwijk zoekt naar strategische samenwerking met onderwijsinstellingen (begroting 2020). Dit heeft geleid tot het aangaan van een 4 jarig onderzoeksprogramma met Tilburg University, in samenwerking met Loon op Zand en Heusden op het gebied van ondermijning. In 2025 is hiervoor geen budget meer beschikbaar. Er doet zich een mogelijkheid voor om een nieuwe samenwerking met Tilburg University aan te gaan. 

Tilburg University en Het PON/TELOS zoeken een gemeentelijke partner voor een Academische Werkplaats op het thema Brede Welvaart. Waalwijk is benaderd om als partner aan te sluiten. Burgemeester Kleijngeld heeft dit in het college van 3 december toegelicht, met een positieve reactie van de andere collegeleden.

De voorgestelde constructie:
- Partners: Tilburg University en Het PON/TELOS
- voorzitter stuurgroep Pieter van Geel (oud staatssecretaris), burgemeester Kleijngeld lid.
- Optie: aansluiten van Waalwijkse bedrijven in onderzoekstrajecten, mogelijkheid om andere gemeente aan te laten sluiten. Dit kan een manier zijn om de samenwerking met ’s-Hertogenbosch op te pakken.
- Onderzoeksthema’s: mogelijke onderzoekslijnen zijn (1) de energietransitie in relatie tot draagvlak, participatie en nieuwe (maatschappelijke) verdienmodellen, en (2) vergroten maatschappelijke verdienmodel logistieke sector en (3) nieuwe vormen van zorg aan inwoners, bijvoorbeeld in samenwerking met het ETZ ziekenhuis.
- looptijd: 4 jaar, start academische kalanderjaar 2020 (september).
- Vorm: Academische Werkplaats

De samenwerking vindt plaats op basis van een langdurend onderzoeksprogramma dat door de universiteit en praktijkinstellingen gezamenlijk wordt vastgesteld. Binnen academische werkplaatsen spelen science practitioners, professionals die deels werken in de praktijk en deels binnen de universiteit, een centrale rol. Elke science practitioner is als het ware een brug tussen wetenschap en praktijk.

Verwachte meerwaarde:
- vergoten van de analyse en kennis op beleidsthema’s om daarmee als gemeente tot een effectievere en betere (bestuurlijke) aanpak te komen.
- sluit aan bij bestuurlijke prioriteiten op het gebied van het programma economie en het programma duurzaamheid.
- sluit aan bij het aantrekken en behouden van kennis en talenten in Waalwijk (stop the braindrain).
- verder bouwen en versterken van de triple helix samenwerking tussen de gemeente Waalwijk, onze bedrijven en organisaties en onderwijsinstellingen.
- versterken van de positionering en profilering van Waalwijk als en volgens het gekozen scenario van Ondernemende Pionierstad.
- vergroten van kennis en kunde binnen de ambtelijke organisatie.