Collegeprogramma 2022-2026 in ontwikkeling

Inleiding 
We zijn als college ongeveer een jaar onderweg. In het collegeprogramma “Samen werken aan de toekomst” hebben we onze ambities uitgesproken. Hierin staat vooral het organiseren van uitvoeringskracht centraal. De ambities en plannen liggen grotendeels klaar, maar het is tijd om aan de slag te gaan! Dit heeft ook zijn weerslag op de voorliggende Kadernota, waar we ons vooral gefocust hebben op het realiseren van bestaande ambities.  

Uitvoeringskracht 
De ambities die we hebben opgenomen in ons collegeprogramma vragen veel van onze organisatie. Daarom investeren we in onze uitvoeringskracht. Soms om ons ‘been bij te trekken’ door de groei van de stad. Extra capaciteit voor het cluster belastingen is hier een voorbeeld van, evenals de verruiming van de capaciteit bij de Griffie.  
Vaker is het een combinatie van groei en onze ambities. Daarom investeren we in onze capaciteit op uitvoering en beheer van openbaar groen. Areaaluitbreiding en onze ambities op biodiversiteit en meer groen noodzaakt ons daartoe. 
Onze groei aan bedrijvigheid aan de noordkant van de stad geeft ons veel mogelijkheden en kansen. Tegelijk voelen we ons verantwoordelijk voor het adequaat huisvesten van de benodigde arbeidsmigranten. We zien dat deze mensen zich ook steeds vaker inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) en met de komst van twee nieuwe campussen moeten we de capaciteit bij Publiekszaken hierop aanpassen.  
We zien ook dat de problematiek in het sociaal domein toeneemt en complexer wordt. Er komen steeds meer situaties voor die zich op het scheidsvlak van zorg en veiligheid bevinden. Dit vraagt specialistische kennis waarop we moeten investeren. Ook continueren we voorlopig de inzet van een tweede wijk ggz’er zodat we meer kunnen blijven inzetten op preventie. 
Tenslotte blijven we geconfronteerd worden met het verharden van de maatschappij en het toenemen van criminaliteit. Om ons hier voldoende juridisch op te kunnen verweren blijven we de komende twee jaar extra ondersteuning nodig hebben op ondermijning. We zijn tegelijkertijd bezig om dit in onze organisatie te borgen. 

Uitwerking en continuering van ambities 
In het collegeprogramma schreven we dat we het belangrijk vinden dat alle Waalwijkers mee kunnen gaan of blijven doen. Om dit integraal aan te pakken, werken we de reeds vastgestelde Koers Sociaal Domein verder uit. Daarom blijven we middelen beschikbaar stellen voor initiatieven als Team 12, het jongerenpunt en het leerwerkloket. We hebben het programma jeugd verder vormgegeven. Hierbij is de integraliteit gezocht met de reeds vastgestelde koers sociaal domein, met een verschuiving van curatief naar preventief. Dat zal de leidraad zijn voor de ontwikkeling de komende jaren. Om de eerste belangrijkste stappen te zetten hebben we 500.000 euro beschikbaar gesteld voor het starten met indicatievrije zorg. Daarnaast hebben we ruimte binnen de begroting gecreëerd voor de uitvoering van het programma ‘Jong in Waalwijk’ o.a. gericht op mentale gezondheid en jongerenparticipatie en voor de realisatie van het WMO-beleid.
Op het terrein van de binnenstad gaan we door op de ingeslagen weg om te komen tot een compacter en aantrekkelijker centrum. Voor de herontwikkeling van de Els reserveren we € 4 miljoen als cofinanciering voor de ingediende subsidie aanvraag. Hiermee denken we een belangrijke stap voorwaarts zetten. 
Voor onze ambities op duurzaamheid hebben we de benodigde middelen beschikbaar, zeker nu er via het Rijk extra middelen beschikbaar zijn gekomen. Daarmee kunnen we volop aan de slag. 
Ook hebben we aangekondigd om te willen investeren in evenementen in de stad. We willen graag ons centrum laten bruisen zodat jong en oud Waalwijk weet te vinden. Hier stellen we ook middelen voor beschikbaar. 
Voor het Hoefsvengebied willen we de verschillende ontwikkelingen meer integraal bekijken. Daarom stellen we middelen beschikbaar voor het ontwikkelen van een totale visie op dit gebied.  
Tenslotte hebben we nog gekeken naar onze economische ontwikkeling. Belangrijke voorwaarde hiervoor is de realisatie van de insteekhaven en het GOL. Voor deze laatste ontwikkeling reserveren we extra middelen om een snelle doorstart te kunnen maken als er een definitieve ‘go’ komt. Voor de realisatie van de insteekhaven zijn alle middelen beschikbaar in de begroting. Gezien het belang van deze havenfunctie zijn we bezig de krachten te bundelen met andere Brabantse gemeenten onder de noemer van Brabant Ports. De bijdrage hiervoor hebben we opgenomen in deze Kadernota. 

Al met al denken wij een evenwichtig pakket aan voorstellen te hebben opgenomen in deze Kadernota. We geven hier uitwerking aan onze ambities uit het collegeprogramma en zorgen voor voldoende slagkracht in onze organisatie. Kortom, we werken aan de ingezette koers: voor het Waalwijk van nu en voor een gezond en welvarend Waalwijk van morgen.