Tot en met 2022 was er een landelijke zwerfafvalsubsidie waarvan Waalwijk de afgelopen jaren gebruik van heeft gemaakt. Het bedrag bedroeg gemiddeld 55.000 euro per jaar. Helaas stopt deze landelijke zwerfafvalsubsidie, er wordt dus geen budget meer beschikbaar gesteld voor zwerfafval interventies. Een deel van het subsidiebedrag werd ingezet om externe ondersteuning in te huren voor de begeleiding van projectjes om zwerfafval te voorkomen.
Ook werden financiële middelen ingezet om communicatie uitingen op te tuigen. Naast dat de subsidie is opgedroogd stopt op korte termijn ook de expertise van de externe inhuur. Voor de uitvoering van het offensief zwerfafval uit coalitieprogramma 2022-2026 zijn op dit moment dus geen capaciteit en financiën beschikbaar.

Het Mobiliteitsplan waarin de verkeersvisie wordt beschreven tot 2030 voor de gemeente Waalwijk is gekoppeld aan een Uitvoeringsprogramma 2022 – 2027. In dit plan wordt ook (indirect) aandacht besteed aan een offensief tegen te hard rijden door middel van:
-    het zoveel mogelijk omzetten van 50 km/uur wegen naar 30 km/uur wegen/gebied met bijbehorende snelheidsremmende maatregelen.
-    in woonwijken en centra 30 km/zones te handhaven op snelheid

Bij het reconstrueren van wegen in het kader van Integraal UitvoeringsProgramma (IUP) proberen we zoveel mogelijk een offensief tegen te hard rijden mee te laten liften met infrastructurele maatregelen.

Tijd (indicator)

G

Tijd (toelichting)

De diverse onderwerpen zijn uitgezet/ in behandeling en lopen op dit moment op schema.