Cultuur en het sociaal domein
Waalwijk heeft een aantal beleidsdoelen op het gebied van eenzaamheid, dementie, ouderenzorg, sociale cohesie, diversiteit, participatie en zelfregie. Deze thema’s vallen nu nog onder verschillende beleidsterreinen zoals ‘zorg’, ’WMO’ en ‘activering’.
Echter, kunst en cultuur kunnen worden ingezet om op een originele wijze deze beleidsdoelen (mede) te realiseren. Uit een groot aantal onderzoeken waaronder die van The World Health Organisation (rapport gebaseerd op 3000 onderzoeken, 2019) blijkt dat cultuur een grote potentie heeft om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en aan het welzijn van mensen, maar dat beleid hier nog onvoldoende op is ingericht.
Er zijn genoeg inspirerende voorbeelden zoals het project ‘Football memories’ dat onlangs is gestart bij Willem II en eenzame, dementerende ouderen bij elkaar brengt om aan de hand van beeldmateriaal herinneringen op te halen aan ‘hun’ voetbalclub. Daarnaast ook een project genaamd de ’Mantelzorgsimulator’ om mensen op een originele wijze bewust te maken van de zware taak van een mantelzorger. Of een project waarbij jongeren in de zorg worden gekoppeld aan een kunstenaar. Tenslotte zijn er veel prachtige voorbeelden van ‘community art’; projecten die de sociale samenhang in de wijken bevorderen.
Deze culturele projecten brengen mensen bij elkaar en ze leveren een positieve bijdrage aan de gezondheid en aan het welzijn van de inwoners van Waalwijk. Dit alles heeft een zeer positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het leefklimaat voor de inwoners van een gemeente.
Beoogde prestaties / effecten: Wat willen we bereiken?
Ten minste jaarlijks 10 projecten die op een originele en creatieve manier:
- een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en aan het welzijn van de inwoners;
- de sociale cohesie bevorderen;
- het leefklimaat aantrekkelijker maken.