Planning
Startdatum: 22-09-2020

Datagedreven werken is een innovatieve en strategische ontwikkeling die voor burgers, bedrijven, overheden en organisaties en de samenleving als geheel veel voordelen biedt. Dit vanuit het idee dat met inzichten verkregen uit niet-persoonlijke data betere beslissingen kunnen worden genomen (beleids- en besluitvormingstraject). Data is ondersteunend zo niet noodzakelijk bij een goede bedrijfsvoering, het vormen van beleid en bij de ondersteuning/monitoring van de uitvoering daarvan. De potentie van aanwezige, vaak ongebruikte, in- en externe data is groot. Maar wordt door onze organisatie te vaak onvoldoende benut vanwege gebrek aan noodzakelijke kennis, competenties, capaciteit en budget. Fundamentele basis- en specialistische kennis op het gebied van data is essentieel, willen we als organisatie datagedreven gaan werken en denken. Met gerichte en gecontroleerde datapilots gaan we deze fundamentele (data)kennis opbouwen (leren, experimenteren), datatoepassingen ontwikkelen en verkrijgen we beter inzicht in wat organisatorisch nodig is. Hiervoor is een jaarlijks werkbudget noodzakelijk van € 75.000 ten behoeve van inzet specialistische datakennis (op projectbasis), aanschaf datatools, ontwikkeling van een (open) dataportaal voor burgers, bedrijven en onze eigen organisatie, en voor de samenwerking met het CBS om nieuwe databronnen in te zetten als informatie bij beleidsthema’s.
Voor 2020 en 2021 is een strategisch adviseur datamanagement aangesteld voor invoering en borging van datagedreven werken. Ervaring (ook van andere organisaties) leert dat dit, mede afhankelijk van tempo, ambitie en middelen, minimaal 5 jaren vergt. Voorstel is deze functie t/m 2022 te verlengen en eind 2021 te evalueren.

Beoogde prestaties / effecten: Wat willen we bereiken?
De inzet van data draagt bij aan een efficiëntere en transparantere overheid, betere kwaliteit en nieuwe innovatieve vormen van dienstverlening, beleidsontwikkeling en besluitvorming.



Toelichting

G

Tijd

Datavraagstukken en -pilots worden centraal gecoördineerd door de Strategisch Adviseur Datamanagement in samenwerking met een intern datateam. Op verschillende terreinen zijn en worden datapilots uitgevoerd, onder meer binnen het Sociaal Domein, Veiligheid en Duurzaamheid. Deze pilots hebben inmiddels verschillende dataproducten, zoals dashboards, opgeleverd. Deze dashboards leveren meerwaarde door (meer) inzicht te bieden, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen, monitoren en evalueren van beleid. Maar ook leren we hoe datavraagstukken aan te pakken, data te ontsluiten uit eigen systemen en van ketenpartners en welke expertise daarbij nodig is. Er is een open databank gelanceerd met veel Waalwijkse data in overzichtelijke dashboards over onderwerpen rondom inwoners, wonen, werk & inkomen, onderwijs, duurzaamheid etc. (waalwijk.incijfers.nl). We werken aan een toekomstbestendige basisarchitectuur voor ons datalandschap: als essentieel technisch fundament voor datagedreven werken zijn we gestart met de implementatie van een datawarehouse en een datalake-platform.  Dit is een centrale plek waarin veilige en betrouwbare opslag van data plaatsvindt, inclusief koppelingen naar in- en externe databronnen. Met behulp van dit platform kunnen we sneller rijke en waardevolle informatie genereren. Bijvoorbeeld in dashboards en rapportages. 
Om meer inzicht en een gedragen beeld te verkrijgen van de datavolwassenheid van onze gemeente, hebben we in een aantal werksessies een datavolwassenheidsscan uitgevoerd. Hiermee, en in combinatie met een evaluatie van de datapilots, kunnen we bepalen waar we staan en weten we ook welke volgende stappen we kunnen nemen om Waalwijk verder te ontwikkelen naar een databedreven gemeente. We vliegen datagedreven werken niet aan als een technische exercitie, maar als een veranderopgave voor de hele organisatie. Het vraagt om een samenhangende investering in organisatieaspecten als leiderschap, visie en strategie, technologie, data, processen, cultuur en medewerkers.