Omschrijving (toelichting)

De invoeringsfase van de Omgevingswet in 2021 wordt afgerond met het vaststellen van een plan van aanpak voor de vervolgfase in 2022. Op basis van een inschatting van de
wettelijk noodzakelijke taken is in 2022 € 125.000 extra nodig. Als een nog specifiekere inschatting is gedaan, zullen bedragen voor de komende jaren worden opgenomen in de Kadernota 2023.
Een uitgebreidere toelichting van bovenstaande wensen bij de Kadernota 2022 is opgenomen in bijlage 2: Formulieren wensen.

Tijd (indicator)

O

Tijd (toelichting)

De  nieuwe inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet is 1 januari 2023, dat staat in een  ontwerp-Koninklijk Besluit wat minister de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan beide kamers heeft aangeboden. In het eerste kwartaal van 2022 is deze nieuwe datum bekend gemaakt. De impact van deze nieuwe invoeringsdatum is uitgewerkt in een memo. Conclusie is dat het uitstel zowel positieve als negatieve impact heeft op de GROTICK-aspecten (geld, risico, organisatie, tijd, informatie, communicatie en kwaliteit). Vooralsnog is globaal ingeschat dat met een invoeringsdatum van 1 januari 2023 voor de invoeringsfase de negatieve en positieve incidentele effecten zodanig in balans zijn dat het verschil op te vangen is binnen de beschikbare financiële middelen en capaciteit. Daarmee is het project nog steeds haalbaar. Wel gaan we er daarbij vanuit dat we vanaf 1 januari 2023 starten met de vervolgfase waarvoor nieuw budget nodig is.