De verdeling van de schaarse ruimte is een complexe opgave. Er moet ruimte komen voor woningbouw, groen, sportontmoetingsplekken, klimaatadaptatie en nieuwe vormen van mobiliteit en bedrijvigheid. We willen op sommige plekken de functie transformeren en zo meer ruimte maken voor wonen. We noemen dit de verstedelijkingsagenda, die zowel gaat over de stad als over onze kernen. De eerste stap is in 2023 te starten met het opstellen van een omgevingsvisie. Onderdeel van deze omgevingsvisie is de stedenbouwkundige visie waarin onder andere transformatiekansen, groen, klimaat en mobiliteit integraal en gebiedsgericht in kaart worden gebracht. De stedenbouwkundige visie zal daarbij kaders definiëren voor een goede balans tussen kwantiteit en kwaliteit, dit is met name relevant voor het thema hoogbouw en de mogelijkheden voor tijdelijke woningen (flexwonen). De jaren daarna gaan we werken aan het realiseren van de ambities in deze visie op basis van een uitvoeringsprogramma.

Tijd (indicator)

O

Tijd (toelichting)

De stedenbouwkundige visie maakt, als een gebiedsgerichte uitwerking op hoofdlijnen, onderdeel uit van de op te stellen omgevingsvisie. 
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024. 
In 2023 zijn we bezig met het afronden van de invoeringsfase op basis van de lijst met minimale acties van de VNG. Met als doel de dienstverlening voor vergunningen en plannen in het fysieke domein door te kunnen laten lopen na invoering van de Omgevingswet. 
Ook zijn we in 2023 bezig met o.a. de aanpak van omgevingsvisie en omgevingsplan welke nodig zijn in de vervolgfase na 1 januari 2024. 
Zeker in de eerste jaren na invoering zal daar een extra inspanning nodig zijn voor deze transitie.